KAZALIŠTE, PLES I PERFORMANS

KREĆE FESTIVAL IZVEDBENIH UMJETNOSTI 'GANZ NOVE PERFORACIJE' Na otvorenju nastupa hvaljena britanska autorica Oona Doherty, po nekima nova Pina Bausch

 GANZ NOVE PERFORACIJE
 

Nastupom mlade i višestruko nagrađivane britanske autorice Oone Doherty, prema Radio France Culture "nove Pine Bausch", u četvrtak, 27. lipnja, u Zagrebačkom plesnom centru (ZPC) s početkom u 21 sat otvaraju se "Ganz nove Perforacije", jedini festival koji programski objedinjuje suvremeno kazalište, ples i performans, a koji već 11. godinu za redom predstavlja najbolje od suvremene izvedbene scene.

Autorica će u ZPC-u izvesti uradak "Hope Hunting", predstavu koja leži između fizičkog kazališta, društvenog proglasa i plesa. Izvođačica tijekom iste mutira u zasebne cjeline, transformirajući se iz jednog karaktera u sljedeći. Kroz govor, pokret i zvuk publika će moći uvidjeti nastranost i iskrivljenost ideja muškosti, morala i nostalgije.

"U svom radu pokušavam se igrati s granicom između tijela i duše, publike i pozornice; kako bi podijelila kinetičko iskustvo. Motivira me istraživanje stanja čiste metafizičke iskrenosti. Želim vratiti sex, punk, romansu i chi u tijelo, u crnu kutiju, u bijelu kocku, i Irsku", izjavila je Doherty.

Ovogodišnje festivalsko izdanje, nastalo spajanjem Festivala Perforacija i Ganz novog festivala, posebnu pozornost posvećuje autorima "srednje" generacije - onima koji više nisu mladi i neafirmirani, no koji bez obzira na svoj rad i dosadašnje uspjehe još uvijek nisu niti etablirani, odnosno podržani od strane kulturnih institucija.

Već dan poslije, u petak, 28. lipnja, u 20 sati na rasporedu u Kazalištu KNAP naći će se premijera predstave "Preokret ili kraj" Studija Artless, reinterpretacija predstave "Ende oder Wende" grupe Ulješura koju je Željko "Šiš" Zorica sa suradnicima napravio 1983. godine. Istoga dana, u 20:30 sati parku trga J. J. Strossmayera otvara se instalacija "Slušaj šume!" Azre Svedružić i Demirela Pašalića, a u 22 sata u Laubi igra druga zagrebačka izvedba "Nemogućih plesova" BADco.

Među događanjima na Ganz novim perforacijama izdvaja se i premijera filma "O lijepa, o draga, o slatka slobodo" Gordana Bosanca, koja će se 2. srpnja s početkom u 21 sat u KIC-u u Preradovićevoj.

GANZ NOVE PERFORACIJE
"O lijepa, o draga, o slatka slobodo" Gordana Bosanca

"Ideja za film nastala je u suradnji s Ivanom Novoselom iz Kuće ljudskih prava. Naime, nakon što je 2016. godine pala Vlada Orešković-Petrov-Karamarko, pojavio se veliki interes u drugim članicama EU o tome kako su se građani odupirali trendovima krnjih demokracija u Hrvatskoj", rekao je Bosanac.

"Prvo smo napravili jedan priručnik 'Otpor prema krnjim demokracijama Europe' koji je dokumentirao trendove vlada koje žele uvesti antidemokratsku vladavinu i različite oblike otpora građana tim trendovima. Ono što se krije u kuharici je da vladajući žele svesti demokraciju samo na višestranačje i izbore. Sve ostale mehanizme koji su ključni za nadziranje vlasti kao što su nezavisni mediji, kritičko civilno društvo, nezavisne institucije, nezavisna kultura, sudstvo i sl. žele ili uništiti ili staviti pod svoju kontrolu. Time si onda osiguravaju vječnu pobjedu na "demokratskim" izborima", nastavio je.

GANZ NOVE PERFORACIJE

"Nakon priručnika, shvatili smo da se u Hrvatskoj u prvoj polovici 2016. mobilizirao nevjerojatan broj ljudi iz različitih segmenata društva kako bi se oduprijeli tim trendovima te smo odlučili napraviti dokumentarni film. Važnost ovog filma je primarno služiti kao svojevrsna inspiracija ljudima širom Europe, ali i svijeta, kako pružati otpor onim političarima koji sve predanije rade protiv ideje liberalne demokracije, vladavine prava i ljudskih prava. Nažalost, ti trendovi sve su učestaliji, ali i njima mora biti jasno da takve stvari neće proći lako. Sretan sam da ono što su građani radili u Hrvatskoj kako bi se oduprijeli trendovima iz krnjih demokracija danas služi ljudima širom planete kao inspiracija", zaključio je Bosanac.

Raspored događanja na festivalu možete pročitati ovdje.

Festival Ganz nove Perforacije je dio inicijative Umjetnost dostupna svima prema kojoj se ulaznice samo rezerviraju, a po izlasku s predstave svaki posjetitelj sam upisuje cijenu na ulaznicu ovisno o svojim mogućnostima podrške odgledanom umjetničkom radu (osim ulaznica za Staging a play: Antigona Matije Ferlina koje možete kupiti na blagajni ZKM-a ili na www.eventim.hr po cijeni 50kn/30kn).

Ulaznice rezervirajte na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:28