LJETNI FESTIVAL

KULTURA U TUČEPIMA Umjetnički direktor kKutza Ivica Mijačika: 'Reže se pršut i pije vino jer svi zaseoci žive za ove predstave'

Ivica Mijačika, pokretač kKuTz-a; Prizor iz predstave 'OtpisaNE'
 Ivo Ravlić / Cropix
 

U sjeni velikih ljetnih festivala i ove godine sjaji zacijelo naš najneobičniji: 14. izdanje kKutza. Iza neizgovorive skraćenice krije se naziv “ka kultura u Tučepskim zaseocima”, a bogat program počinje u ponedjeljak i traje do sredine kolovoza i odvija se u podbiokovskim zaselcima visoko iznad Tučepa. Mravičići, Šimići, Podpeć, Čović, Srida Sela, Podstup slikovite su oaze od kamena, gdje se po dvorima igraju glumci, pjevaju operni pjevači, izlažu slikari, kuha se, pije i veseli, a sve je besplatno i sve vrvi - domaćim ljudima, ali i oduševljenim turistima.

Cijela je manifestacija prožeta stanovitim grezim dalmatinskim humorom, pa je eto i sam naziv festivala auto ironičan. Ono “ka” u naslovu, znači, dakako, “tobože”. Duša projekta jest Ivica Mijačika, umjetnički direktor koji je lani objavio opsežnu monografiju festivala, a ove je godine objavljena i na engleskome jeziku.

Kulturno nadmoćni

Mijačika kaže: “Uživamo potporu općine Tučepi i turističkog poduzeća Bluesun pa su naši gosti ne samo zadovoljni, nego i oduševljeni tim takozvanim uvjetima, ali najvažnije je što je ovaj naš festival postao dio zajednice. Programom nikome ne podilazimo i mislim da je, evo, poslije četrnaest godina u Tučepima i okolici mnogo mještana pogledalo više kazališnih predstava, poslušalo više koncerata ozbiljne glazbe i vidjelo više izložbi slavnih slikara te čulo više riječi slavnih pjesnika nego li prosječan stanovnik Metropole.”

Program započinje u ponedjeljak svečanim otvaranjem, govorima, podizanjem zastave itd. te predstavom zagrebačkog kazališta KNAP “Kod kuće je najbolje” u režiji Borisa Kovačevića.

Makarska, 210717. 
Kulturna manifestacija ka Kultura u Tucepskim zaseocima(kKuTz) kod zaseoka Podstup gdje je odrzan koncert zbora Brodosplit.
Na fotografiji: Ivica Mijacika, pokretac kKuTz-a.
Foto: Ivo Ravlic / CROPIX
Ivo Ravlić / CROPIX
Ivica Mijačika

Muziciranje u brdima

Ove subote, 20. srpnja, visoko u brdima, u zaselku Šimići održava se koncert “Opera s pogledom”, a pjevaju naše proslavljene pjevačice i pjevači: Valentina Fijačko Kobić, sopran, Ivana Srbljan, mezzosopran, Ljubomir Puškarić, bariton, Luciano Batinić, bas i Mario Ćopor, glasovir. Uz njihovo muziciranje po okolnim plohama bit će izložene velike, uzbudljive slike Vatroslava Kuliša u sklopu jednovečernje izložbe u koju se uklapa i pogled na Jadran i otoke daleko dolje...

U petak, 26. srpnja, u zaselku Podpeć najprije će trubu zasvirati profesor Tonći Puharić, a zatim će zagrebačko Kazalište Moruzgva odigrati predstavu “Brodolomke” prema ideji i predlošku Ane Maras Harmander, a u režiji Krešimira Dolenčića.

Poetsko predjelo

Sljedeći petak, 2. kolovoza, u Čovićima, u sklopu takozvanog poetskog predjela poeziju Mile Pešorda, a predstavu daje šibenski HNK, Krležinu “Ledu” u režiji Borisa Svrtana. Opet sljedećega petka, 9. kolovoza, u zaselku Srida Sela prozu će čitati Marina Vujčić, a kazališna grupa Lectrum izvest će predstavu Donalda Churchilla “Dekorater” u režiji Nine Kleflin.

Tucepi, 270718.
Predstavljanje monografije POSUDJENI U LIJEPO-Dvanaest godina ka Kulture u tucepskim zaseocima i predstava OtpisaNE koju izvodi kazaliste Moruzgva, odrzano u zaseoku Simici kod mjesta Tucepi blizu Makarske u sklopu manifestacije kKuTz 2018 (ka Kultura u tucepskim zaseocima 2018.).
Na fotografiji: Predstava OtpisaNE u Simicima.
Foto: Ivo Ravlic / CROPIX
Ivo Ravlić / CROPIX
Scena iz predstave 'OtpisaNE'

Festival završava 17. kolovoza, u subotu, koncertom Gorana Karana.

Dakle, za svakoga ponešto, ni za koga nedovoljno, a svi programi počinju u 21 sat. Čak je osiguran i besplatan prijevoz u brda...

Umjetnički direktor Mijačika zaključuje: “Naš je glavni zadatak da ljude okupimo, da ih zabavimo, ako se može i podučimo, ali najvažnije je druženje, prije i poslije. Ovdje svaki zaselak živi za predstave, za koncerte koji će se u njemu održati. Svi domaćini otvore konobe, narežu pršut i sir, naberu pomidore odmah iza vas, iz vrta, iznesu vino, nikome se ne žuri, nitko ne grinta i zvijezde svijetle nad nama. Ove smo godine, eto, uspjeli objaviti monografiju našega festivala na engleskome, a strani turisti u obližnjim hotelima za našu su manifestaciju sve više zainteresirani. Ukratko, sretan spoj visoke kulture i turizma, a sve u jednom malom mjestu nadomak Makarske”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:49