NAJPOPULARNIJI NEŽENJA NA LIVADI

LJUBAVNI JADI BUBAMARCA U ZAGREBAČKOM KAZALIŠTU LUTAKA Na kazališne daske stiže nova premijera uz nezaboravnu Arsenovu melodiju

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 06.05.2019. u 14:17

Ines Novković

 

Zagrebačko kazalište lutaka ima novu premijeru, četvrtu po redu u ovoj sezoni, koja će se održati u petak 10. svibnja 2019. u 19 sati.

Sve je počelo od Zvonimira Baloga, utemeljitelja suvremene hrvatske poezije za djecu. Od šezdesetak knjiga koje je ostavio iza sebe, najveći dio opusa pripada upravo književnosti namijenjenoj najmlađima. Generacije su odrastale uz Balogove stihove, a u zbirci "Zlatna nit" iz 1978. nalazi se i pjesma Nije lako Bubamarcu koju je 1981. uglazbio Arsen Dedić. I ostalo je povijest. Ljubavna iskušenja mladog Bubamarca već 38 godina pripadaju u antologiju pjesama za mališane (i one koji se tako osjećaju) kao nezaobilazan refren mnogih djetinjstava.

Dramaturginja Jelena Popović za beogradsku inscenaciju osuvremenila je Bubamarčeve ljubavne jade i smjestila ga na livadu koja neodoljivo podsjeća na današnji svijet poigravajući se s pop kulturom satkanom od površnosti, modnih imperativa i potrošačkog društva.

Ines Novković
 
Ines Novković
Ines Novković

Zagrebačka adaptacija poslužila se predloškom Jelene Popović kao ishodištem nove predstave u kojoj će i naša najmlađa publika prepoznati društvo u kakvom danas i ovdje odrasta, a sve u režiji gledatelja međunarodnog ugleda Darijana Mihajlovića. Bubamarčevo sazrijevanje u našoj verziji kroz nekoliko razočaranja obilježeno je razotkrivanjem varljivosti izvanjskog dojma i trikova kojima pribjegavaju one bube koje ga žele pridobiti bez dubljih osjećaja.

Taj najpopularniji neženja na livadi morat će proći brojna iskušenja dok ne uspije prepoznati pravu ljubav koja se obično krije tamo gdje se najmanje očekuje. Uz nadahnutu Balogovu studiju muško ženskih odnosa izrečenu jednostavnim stihovima i nezaboravnu Arsenovu melodiju, ova predstava uz puno humora prikazuje potrebu da se svidimo, nekome pripadamo i prikažemo u najboljem svjetlu, ali i afirmira staru mudrost da prave vrijednosti ne mogu zasjeniti lažni sjaj i površna nadmetanja.

Prve izvedbe u slobodnoj prodaji na rasporedu su u subotu 11.5.2019. u 11 i 18 sati te u nedjelju 12.5. 2019. u 11 sati.

U predstavi glume: Marta Bolfan Ugljen, Marina Kostelac,Matija Prskalo, Dinka Vuković, Ivan Bošnjak,Borna Galinović, Siniša Miletić i Anđelko Petric.

Dramatizacija: Jelena Popović / Ana Tonković Dolenčić prema pjesmi Zvonimira Baloga i Arsena Dedića

Režija: Darijan Mihajlović

Kreacija lutaka: Irina Somborac

Scenografija: Davor Antolić Antas

Glazba: Aleksandar Lokner

Oblikovanje svjetla: Igor Matijevac

Ines Novković
 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo