NAJBOLJE OD KAZALIŠTA ZA DJECU

MALI MARULIĆ U SPLITU Dječji žiri će tek naknadno proglasiti najbolju predstavu (jer djeca nisu gledala predstave zagrebačkih kazališta)

Prizor iz predstave 'Nije me strah' Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku

SPLIT - Deseti Festival hrvatske drame za djecu - Mali Marulić završen je u srijedu navečer u Gradskom kazalištu lutaka Split dodijelom nagrada najboljim ostvarenjima, a nagrada za najbolju dramatizaciju dobila je Maja Katić za predstavu 'Ljubiti, samo ljubiti', zagrebačkog Teatra Poco Loco, dok je nagrada za najbolju režiju dodijeljena Kseniji Zec i Saši Božiću za predstavu 'U zvijezde', splitskog Gradskog kazališta lutaka.

Stručni žiri - u čijem sastavu su bili Ana Prolić, Dario Harjaček i Anastasija Jankovska, dvije ravnopravne nagrade za najbolje glumačko ostvarenje - i to nagradu za najbolje glumačko ostvarenje dodijelio je Ediju Ćeliću za uloge dječaka Tina i Djecozgraba u predstavi 'Nije me strah', Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku, dok je nagradu za najbolje glumačko ostvarenje dobio Petar Konkoj za ulogu u predstavi 'U zvijezde', Gradskog kazališta lutaka Split.

Posebna nagrada za najbolju glumačku suigru dodijeljena je ansamblu predstave 'U zvijezde', Gradskog kazališta lutaka Split, te nagrada za najbolju predstavu u cjelini predstavi 'Nije me strah' osječkog Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića.

Prizor iz predstave 'U zvijezde' Gradskog kazališta lutaka Split

U priopćenju se navodi kako ove godine nagrada za najbolju predstavu prema sudu dječjeg žirija, kojeg su činili učenici splitskih osnovnih škola Nola Jakus, Luka Božanić, Rita Bjedov, Zita Buković i Tia Kovčo, nije dodijeljena u terminu održavanja festivala jer djeca nisu gledala predstave zagrebačkih kazališta koje su igrale na matičnim pozornicama. Uprava GKL-a Split poručuje da će i te predstave do kraja godine gostovati u Splitu, pa će i dječji žiri svoju nagradu naknadno proglasiti, navodi se u priopćenju.

Jubilarni 10. Mali Marulić održavao se od 6. do 8. travnja u Zagrebu, a potom od 10. do 12. travnja u Splitu.

Selektor ovogodišnjeg festivala bio je Tomislav Zajec koji je između 26 prijavljenih predstava odabrao njih sedam u natjecateljski dio programa.

Za vrijeme Festivala održano je ukupno 19 programa pred više od 2000 posjetitelja. Program je realiziran na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, Kazalištu Mala scena, Sceni Ribnjak, Gradskom kazalištu Žar ptica, Gradskom kazalištu lutaka Split, Gradskom kazalištu mladih, u dvije splitske osnovne škole i u gradskoj knjižnici.

Nastupilo je osam kazališta, održane su četiri slušaonice radio-igre za djecu u splitskim osnovnim školama, a studenti glume Umjetničke akademije u Splitu su u Gradskoj knjižnici Marka Marulića čitali nagrađene tekstove, priopćeno je iz Gradskog kazališta lutaka Split.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:59