U RECIDIVU

Malkovichev drugi komad o ubojici iz Austrije

 Jasna Buić/Cropix
Unterweger je 1974. godine grudnjakom zadavio 18-godišnju Margaret Schäfer, nakon čega je u zatvoru pisao poeziju, prozu, čak i autobiografiju. Oslobađanje zločinca Unterwegera zagovarala je nobelovka Elfride Jelinek

ZAGREB - Baš kao što je kriminalni nerv austrijskog ubojice Jacka Unterwegera u recidivu na spomen prostitutki , tako je i umjetnički nerv Johna Malkovicha u recidivu kad je u pitanju Jack Unterweger.

Londonski Barbican za sljedeću je godinu najavio “kazališni komad za barokni orkestar, dva soprana i glumca” pod nazivom Paklena komedija, u kojemu će Malkovich tumačiti serijskog ubojicu koji je Austriju u pogledu svoje rehabilitacije zaveo do te mjere da je za njegovo oslobađanje pledirala i nobelovka Elfriede Jelinek.

Unterweger je 1974. godine grudnjakom zadavio 18-godišnju Margaret Schäfer, nakon čega je u zatvoru sublimirao preko svake mjere: pisao je poeziju, prozu, čak i autobiografiju.

Iz zatvora su ga pustili nakon 15 godina zatvora, ali i zbog angažmana intelektualaca, gotovo identično kao u slučaju Normana Mailera i Jacka Abbota.

Nakon puštanja ubio je još najmanje deset prostitutki. Malkovich je bizarnom slučaju Jacka Unterwegera već jednom posvetio operu, i to 2008. u Los Angelesu pod nazivom “Zavođenje i očaj”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:07