AUTORSKI PROJEKT

MARIJA SEKELEZ GLUMI U SVOJOJ REŽIJI, PRODUKCIJI, SCENOGRAFIJI, KOSTIMOGRAFIJI... Majka kojoj umire 'nevidljivi' sin

 Goran Mehkek / CROPIX

Glumica Marija Sekelez praizvest će monodramu “Oskar i mama Ruža” u zagrebačkom kazalištu Žar ptica u četvrtak, 29. ožujka u 20 sati. Posrijedi je autorski projekt pa je glumica i redateljica, i scenografkinja, i kostimografkinja, odabrala je video, kreirala teatar sjena i, dakako, producentica je, odnosno njezina Kazališna družina Mare uz suradnju sa Žar pticom. Jedino dramatizacija djelo je Marijane Nole.

Predstava od sedamdeset minuta izvodi na scenu Mamu Ružu koja razgovara s nevidljivim, teško bolesnim dječakom Oskarom. Marijana Nola dramatizirala je potresan a i zanimljiv roman iz 2002. Oscar i gospođa u ružičastom (fra. Oscar et la dame rose) Érica-Emmanuela Schmitta, francuskog pisca i filozofa, u nas objavljen u prijevodu Vjenceslava Kapurala.

Roman je epistolaran, čine ga pisma koja desetogodišnji Oscar piše Bogu. Njih je pronašla Mama Rose - gospođa iz naslova romana koja se pretvara da je sumo hrvač: ona dječaka posjećuje u ružičastoj uniformi kakvu nose medicinske sestre u dječjoj bolnici. Pisma opisuju dvanaest dana u Oscarovu životu ispunjenih zabavnim i smiješnim likovima.

Tih dvanaest dana u Oscarovu životu mogli bi biti i njegovi posljednji dani: no zahvaljujući Mami Rose, koja se jako zbližava s Oscarom, oni postaju nezaboravni.

Predstava je, što se kaže, vizualno atraktivna, video je montirao Tomislav Krajcer, a teatar sjena snimio Davorin Meštrović.

Marija Sekelez, rođena u Vukovaru, proslavljena je kazališna, televizijska i filmska glumica, bila je dugogodišnja uspješna ravnateljica kazališta Žar ptica, a prije toga dugi niz godina slobodna umjetnica, koja je svikla da iznosi ovoliko delikatne projekte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:55