ORIGINALAN PRISTUP

MARIO KOVAČ STAVIO LEONA GLEMBAYA U BLJEŠTAVI TV STUDIO Premijeru netipične predstave režiser najavljuje: 'Bit će to kao krimić Agathe Christie'

Na fotografiji: Mario Kovač, Ana Prolić, Nikša Marinović i Goran Grgić
 Ranko Šuvar / CROPIX
 

Mrak Krležina Gvozda razbija tek rasvjeta, dovoljno snažna da vidimo scenu. Lagani šušanj krošnji prizor ispred nas čini nadrealnim. Svjetlo obasjava pet ljudi - nasmiješenog, glasnog i veoma živahnog voditelja kviza, natjecatelja koji zamišljeno promatra sve oko sebe i preispituje ono što čuje te tri muškarca koja tvrde da se zovu Leone Glembay.

Svaki od njih dobro zna svoju zadaću: rečenice kojima nastoje natjecatelja, a onda i publiku, uvjeriti da je svaki od njih baš pravi pravcati Leone dolaze iz pera čovjeka koji ga je pustio u papirnati život. Poznavatelji djela Miroslava Krleže prepoznat će rečenice koje će se izgovoriti. Sve su autentične, no činjenica je da ispred nas stoji samo jedan Leone. Kako predstava odmiče, kako čujemo pogrešne odgovore, lako je promijeniti mišljenje. Muškarac koji nam je prije nekoliko sekundi bio glavni sumnjivac, sada odjednom više nije tako izgledan da je zaista sin starog Ignaca.

Poput krimića

Riječ je o predstavi “Krležina igra detekcije” režisera Marija Kovača, koja će biti premijerno izvedena u nedjelju u Memorijalnom prostoru Miroslava i Bele Krleža, u sklopu 7. festivala Miroslav Krleža. Nije to tipično čitanje djela velikog pisca, kaže Kovač, jer je riječ o svojevrsnoj kviznoj dramaturgiji. Igra detekcije koju će publika vidjeti mnoge će podsjetiti na Kviskoteku. Pitanja koja će im voditelj kviza postaviti su brojna: vezana su za umjetnost, filozofiju, ali i obiteljsku povijest Glembajevih.

- Bit će to kao krimić Agathe Christie, u kojem čitatelji uvijek pogađaju tko je ubojica. I ovdje će publika činiti isto, a mi smo odlučili da ćemo reakcije gledatelja, kakve god one bile, uklopiti u predstavu - kaže Kovač, koji dodaje kako će predstava trajati 70 minuta i neće biti previše kompleksna..

Glad, moć i zločin

Stari Ignac se spominje, no na sceni ga ne vidimo. Jednako je i s barunicom Castelli, koja je ipak više prisutna, jer njen glas u jednom trenutku čujemo kako dopire iz Krležinog doma. Sve ono što će publika čuti ne dolazi samo iz Glembajevih, već su tu i dijelovi iz drugih Krležinih djela.

- Za sada su u planu dvije izvedbe, no nadam se da će je gledatelji moći još negdje vidjeti. Mislim da je ovo zabavan način predstavljanja Krležina djela, da je riječ o pitkom i poučnom komadu i nadam se da će se publici svidjeti - kaže Kovač.

U predstavi potencijalnog Leonea glume Goran Grgić, Nikša Marinović i Domagoj Janković, Goran Navojec je natjecatelj, dok je voditelj kviza Mario Kovač. Njih petorica predstavit će Krležin tekst u blještavilosti modernog televizijskog studija, čime se povlači još veća kontrastna crta između tehnologija novog doba i likova koji su stvoreni u prošlom stoljeću, a čini se kao da mogu živjeti i danas. Ljudska priroda, koju često vidimo na sceni, u svakoj predstavi govori isto: nema promjene. Glad, moć i zločin motivacije su koje možemo razumjeti, jer ih je oduvijek bilo i uvijek će ih biti.

- Riječ je o duhovitoj predstavi, u kojoj je bilo prostora za improvizaciju. Dodavali smo i mijenjali neke stvari. Najveći izazov je bio tekst, pošto su rečenice koje izgovaramo Krležine. To je jezik koji danas zvuči arhaično - kaže Domagoj Janković.

Jedinstvena forma

Dodaje kako je olakšavajuća činjenica bila ta što mu ovo nije prvi put da se bavi interpretacijom Krleže na sceni pa je zato bio spreman na to da će biti nešto teže memorirati tekst. Tako je bilo, no ističe da nije bilo teško: cijeli mu je proces bio vrlo zabavan, a probe na Gvozdu su bile sjajne.

Goran Grgić kaže da mu se najviše svidjela forma. Do sada, kaže, u našoj zemlji nije čuo da se neka predstava radi u ovom obliku.

- Posebno mi je zabavno što sam igrao u dvije izvedbe Glembajevih, pa mi je sve u ovom komadu dobro poznato, a opet mi je sve drugačije. Definitivno je riječ o originalnom pristupu i mislim da će publici biti zabavno - kaže Grgić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:33