IZ KNJIGE U FILM PA NA DASKE

'MATILDA' Mjuzikl o djevojčici koja vlada telekinezom po djelu velikog pisca za djecu Ronalda Dahla gostuje u zagrebačkom HNK

 HNK Zagreb
Nina Kleflin je mjuzikl režirala na autorsku glazbu Nene Belana i Marijane Nole

ZAGREB - Hrvatsko narodno kazalište (HNK) u Zagrebu ugostit će u nedjelju 22. siječnja dječji mjuzikl 'Matilda' nastao u produkciji Međunarodnog dječjeg festivala Šibenik i Hrvatskoga narodnog kazališta u Šibeniku, koji je prema romanu za djecu američkog autora Ronalda Dahla režirala Nina Kleflin.

Kako se ističe u najavi gostovanja, mjuzikl koji se izvodi i na newyorškom Broadwayu Kleflin je režirala na autorsku glazbu Nene Belana i Marijane Nole, a od premijere u lipnju 2015. prikazan je diljem Hrvatske te je stekao kultni status kod djece i odraslih.

Matilda je neobična djevojčica koja posjeduje moć telekineze. Ona može očima pomicati stvari, ali i svojim dobrim srcem ispraviti nepravdu. Iako živi sa sebičnim roditeljima i ide u školu kojom vlada okrutna ravnateljica, ona će preuzeti svoju sudbinu u svoje ruke i potruditi će se da okruženje u kojem živi bude bolje.

Čitava priča promatrana je iz Matildine vizure, a tematizira pravo svakog djeteta i svakoga čovjeka da se izbori za najkvalitetniji mogući život, usprkos nepovoljnim okolnostima koje ga okružuju.

Široj publici priča o Matildi vjerojatno je poznata po istoimenu iznimno popularnom filmu iz 1996. koji je režirao Danny DeVito.

U predstavi uživo svira glazbeni sastav Fiumens iz Rijeke, koji čine Neno Belan, Vedran Križan, Leo Rumora i Olja Dešić.

U glumačkoj podjeli sudjeluju Maja Kovač u naslovnoj ulozi, Damir Lončar, Nela Kocsis, Jakov Bilić, Franka Klarić, Šime Bubica, Orijana Kunčić i djeca dramske radionice iz Šibenika te dječji zbor Zdravo maleni.

Scenograf je Osman Arslanagić, kostimograf Sara Lovrić Caparin, a koreograf Zorana Mihelčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:32