26. IZDANJE U SVIBNJU

Međunarodni festival malih scena u Rijeci raspravlja o svijetu koji danas ne izgleda nimalo dobro

 zekaem.hr

Kovačevićev "Balkanski špijun" Narodnog pozorišta u Beogradu u režiji Tatjane Mandić Rigon, "Vrat od stakla" Biljane Srbljanović Jugoslavenskog narodnog pozorišta u Beogradu, u režiji Jagoša Markovića, Pirandellova "Šest likova traži autora" zagrebačkog Kerempuha u režiji Olivera Frljića, Kehlmannovo "Putovanje izgubljenih" (Theater in der Josefstadt iz Beča) u režiji Janusza Kice neke su od predstava koje će od 2. do 9. svibnja biti izvedene na 26. izdanju Međunarodnog festivala malih scena u Rijeci.

Pored navedenih, u repertoaru su i "Susret" Teatra EXIT, "Sudnji dan" Jugoslovenskog dramskog pozorišta, "Divlja trava" Kazališnog laboratorija Sfumato iz Sofije u Bugarskoj i "Huddersfield" ZKM-a u režiji Renea Medvešeka.

Osim u matičnom HKD-u na Sušaku, ovogodišnji festival održavat će se i u Filodrammatici i HNK Ivana pl. Zajca. Selektor je Bojan Munjin, dok su u žiriju glumice iz Zagreba Marija Sekelez i Doris Šarić Kukuljica te Svetlana Bojković, glumica iz Beograda.

- Ovogodišnji Međunarodni festival malih scena u Rijeci, bez imalo želje da bude "u trendu" ili da promovira specifični tip "angažiranog" kazališta, s predstavama koje nudi sudu publike, iskazuje iskrenu i ne malu ozbiljnost odgovornosti da preko pozornice govori i raspravlja o svijetu, lokalno i globalno, koji danas ne izgleda nimalo dobro. To je riječki festival oduvijek činio: teatar nije politička tribina niti društveni forum, no energetsko usmjerenje kazališta uvijek se ticalo čovjeka kojeg je to kazalište osvjetljavalo i propitivalo snagom svoje poetske fantazije. Poetika ovog festivala od prvoga je dana ležala u njegovoj osnovnoj namjeri da se susretne s prvenstveno dobrim i provokativnim kazalištem i zato vjerujemo da će i ovoga puta riječka pozornica biti mjesto snažnih predstava, vrsnih redatelja i moćnih glumaca, koji će nam govoriti o vremenu u kojem s puno brige i strepnje svi živimo – kaže o festivalu selektor Bojan Munjin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:27