PREMIJERA

Mila Elegović u drami 'Najstariji zanat' u jazz klubu Kontesa

 Ines Novković

U utorak, 14. siječnja 2020. u Jazz & Cabaret klubu “Kontesa” održat će se svečana premijera drame Paule Vogel “Najstariji zanat” u režiji Nine Kleflin.

U predstavi koja govori o ženama i o njihovoj ranjivosti, o njihovoj duši, o njihovom položaju u svijetu te nastojanju da ga promijene glume Mila Elegović, Marija Jerneić/Nera Stipičević, Nada Abrus, Jasna Bilušić i Mirela Brekalo Popović.

Prevoditelj je Ivan Mokrović, a autorski tim uz redateljicu čine kostimografkinja Sara Lovrić Caparin, autorica glazbe Nikolina Belan, scenograf Tomislav Ruszkowski te dizajner svjetla Anđelko Kos.

Paula Vogel, jedna od najvećih živućih dramatičarki u Sjedinjenim Američkim Državama, pa i u svijetu, često u svojim kazališnim komadima govori o društveno angažiranim temama, o seksualnom zlostavljanju, istospolnim zajednicama i homofobiji, a njezina velika tema su uvijek žene i njihova sudbina u društvu.

O njima progovara s dubokim razumijevanjem i ljubavlju, a njena satirička oštrica usmjerena je na nepravde i nelogičnosti s kojima se žene oduvijek bore.

Pet prostitutki u žalosnoj komediji “Najstariji zanat” funkcioniraju kao obitelj, kao poduzeće, ali i kao pravo sestrinstvo.

Iako su u poodmakloj dobi, one su još djelatne. Drže se svog zanata kao temeljnog prava da budu neovisne, samostalne te svoju profesiju čuvaju unutar strogih moralnih kodeksa.

Upravo je tu humorna izvrnutost komada, jer iako njihov posao sadrži od pamtivijeka proskribirani grijeh, njihova ga pravila održavaju čistim, poštenim i duboko ljudskim.

One su stare, njihovi su klijenti stara i često nemoćna gospoda, ali za svakoga tu postoji razumijevanje, poštovanje i briga.

Ljudskost, razumijevanje, poštovanje, sve to živi u tim likovima, upozoravajući nas kako su i te kvalitete, baš kao i naše stare dame – pred izumiranjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:22