TESA LITVAN

MLADA STIPENDISTICA HNK IMALA JE DVA MJESECA ZA PRIPREMU 'Zrinka Cvitešić izabrala me da je mijenjam u ulozi Ane Šafranek'

Glumica Tesa Litvan
 Neja Markičević / CROPIX
 

Na stipendiji zagrebačkog HNK tek sam jednu godinu i moje prvo pojavljivanje na daskama nacionalnog kazališta bilo je uskakanje u ulogu Perice u predstavi “Tko pjeva zlo ne misli”. A da mi je tada netko rekao da ću za godinu dana mijenjati Zrinku Cvitešić u ulozi Ane Šafranek u istoj predstavi, ne bih mu vjerovala, ha-ha - priča Tesa Litvan (23), glumačka stipendistica dramskog ansambla nacionalnog kazališta koju ćemo uskoro repertoarno gledati u ulozi s kojom se na istim daskama nacionalnog kazališta proslavila naša glumica međunarodne karijere.

Zrinka Cvitešić ovih je dana u Bridge Theatreu premijerno igrala u predstavu “Two Ladies”, u kojoj glumi s britanskom glumačkom legendom Zoë Wanamaker. U predstavi naša glumica utjelovljuje američku prvu damu podrijetlom Hrvaticu.

Helen Maybanks
Zrinka Cvitešić

Podrška iz Londona

Tesa Litvan nije zvijezda britanskih pozornica, još je uvijek studentica glume, ali nije ni posve nepoznata vjernoj publici središnjeg kazališta jer je već imala manje uloge u predstavama “Svaki tvoj rođendan” i “Glumica”. Za mnogo veću i poznatiju ulogu Ane Šafranek imala je otprilike dva mjeseca za pripreme.

- Svaki sam dan gledala videopredstave, čitala tekst, vježbala songove i premještala namještaj po dnevnoj sobi ne bih li se što bolje pripremila za ulogu. Bio je to veliki pritisak, ali i veliki gušt. Kolege i kolegice iz predstave odmah su me prihvatili i podržavali me cijelim putem, što mi je jako puno značilo. Zrinka Cvitešić mi je također bila velika podrška. Čula me kako pjevam na Nagradama hrvatskog glumišta i sama me predložila kao svoju zamjenu. Sad je u Londonu i probe za predstavu su joj u punom jeku, ali čule smo se dok sam prvi put igrala predstavu na Brijunima i poželjela mi je sreću - otkriva Tesa Litvan kojoj u rujnu ne slijede samo izvedbe predstave “Tko pjeva zlo ne misli”, nego i ovotjedna premijera Žižekove “Antigone” u zagrebačkom HNK. Prvo je pitanje, dakle, usporedba Sofokolove i naknadne “Antigone”.

Zagreb, 160919.
HNK, mlada glumica Tesa Litvan u ulozi Ane Safranek u predstavi Tko pjeva zlo ne misli.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / CROPIX
Glumica Tesa Litvan

U ‘Antigoni’

- Žižekova “Antigona” kreće poput Sofoklove, ali se razlikuje utoliko što ima tri kraja i na gledateljima je da odluče koji je ishod najbolji. Ja sam u predstavi dio kora koji, najjednostavnije rečeno, predstavlja narod, ali u ovom slučaju narod ima nešto važniju ulogu. Ne mogu baš sve otkriti... - napominje uoči premijere glumica koja ne zna u kojim će idućim kazališnim ili filmskim podjelama biti, ali, naglašava, spremaju se neki jako zanimljivi naslovi na koje računa.

Zagreb, 160919.
HNK, mlada glumica Tesa Litvan u ulozi Ane Safranek u predstavi Tko pjeva zlo ne misli.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / CROPIX
Glumica Tesa Litvan u ulozi Ane Šafranek u predstavi 'Tko pjeva zlo ne misli'

- Što se stalnog zaposlenja u kazalištu tiče, nikad se ne zna što život nosi. Mogu reći da sam u HNK jako zadovoljna kao stipendistica. Zasad se koncentriram na predstave u HNK i završetak studija. Trenutačno sam druga godina MA studija glume. Prošlu sam godinu radila ispit kod Bobe Jelčića i njegov pristup glumi, pedagogiji i način na koji govori o tome zasad mi je najviše odgovarao. Sve je kod njega vrlo jednostavno i točno. Za uzore i uloge u poslu nikad ne znam što bih odgovorila. A što je najteže u profesiji? Taj se odgovor vjerojatno mijenja svakih nekoliko mjeseci, ali trenutačno mislim da je teško zadržati ravnotežu između skromnosti i samouvjerenosti. Kako na sceni tako i u privatnom životu. A samozatajnost, ona, prema mom mišljenju, nije ništa važnija u glumačkoj profesiji nego u bilo kojoj drugoj. Dok si iskren sam prema sebi, i sve ostalo se nekako posloži - tvrdi glumica koja je od osnovnoškolskih dana posvećeni glumi.

Zagreb, 160919.
HNK, mlada glumica Tesa Litvan u ulozi Ane Safranek u predstavi Tko pjeva zlo ne misli.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / CROPIX

Dosad je igrala i u Teatru Exit, Elviru u predstavi “Don Juan iz Sohoa” u režiji Slavice Knežević, Jelu u predstavi “Povratak” u režiji Branka Brezovca te Roxannu u predstavi “Cyrano de Bergerac” u Crossroads Repertory Theatreu u Indiani u režiji Arthura Feinsoda. Epizodne je uloge igrala u seriji “Tko te šiša” i HBO-ovoj seriji “Uspjeh” te Melitu u filmu “Ljubav ili smrt”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:09