ZABORAVLJENA OPERA

NA PREMIJERU 'ŽENE S JEZERA' DOŠLI MINISTRI, VODITELJI... ŠEKS JE POVEO UNUKU IVU Jednu od glavnih uloga u Rossinijevoj operi prvi put izveo muškarac

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 13.04.2019. u 12:42

Tomislav Krišto / CROPIX

 

Opera "Žena s jezera" Gioachina Rossinija na libreto Andree Leonea Tottole, u režiji Maxa Emanuela Cenčića i pod dirigentskim vodstvom Georgea Petroua, premijerno je izvedena u petak na pozornici Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.

Riječ je o prvom uprizorenju te opere u Hrvatskoj, dvjesto godina poslije praizvedbe u Napulju 24. rujna 1819. godine. Premda je na praizvedbi ostvarila zavidan uspjeh, opera je u sljedećih stotinu godina pala gotovo u potpun zaborav.

Zagreb, 080419.
HNK, Trg RH.
Kostimirana proba Rossinijeve opere Zena s jezera.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Šuvar / CROPIX

Prizor s kostimirane probe u HNK Zagreb

 

Radnja opere događa se u pozadini borbe pobunjenika protiv škotske krune. Elena je kći Douglasa d'Angusa, tutora kralja Jamesa V., koji je ujedno i vođa pobune protiv kralja. Elena je očarala trojicu muškaraca: očeva sljedbenika Rodriga, hrabrog pobornika pobune Malcolma i samog kralja Jamesa V., koji među narod dolazi prerušen u Uberta.

Na premijeru su došle brojne poznate osobe iz javnog života, uključujući rektora Zagrebačkog sveučilišta Damira Borasa, glumca Gorana Grgića, televizijskog voditelja Davora Meštrovića, ministra rada Marka Pavića, HDZ-ovog veterana Vladimira Šeksa koji je poveo unuku Ivu...

FOTOGALERIJA: Poznati na premijeri 'Žene s jezera'

 

Prvi puta ženu glumi muškarac

Poslije mnogih peripetija i vojnih akcija, kralj pobjeđuje i u svojem trijumfu blagonaklono oslobađa urotnike, među kojima su Elenin otac i čovjek kojega voli i za kojega se napokon smije vezati. 

Vizualno iznimno atraktivnu operu na pozornicu središnjega nacionalnog teatra postavio je svjetski poznati kontratenor Max Emanuel Cenčić, koji je svoju karijeru započeo još kao dijete upravo u Hrvatskome narodnom kazalištu ulogom Momčeta u Gotovčevoj operi "Ero s onoga svijeta".

Zagreb, 080419.
HNK, Trg RH.
Kostimirana proba Rossinijeve opere Zena s jezera.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Šuvar / CROPIX

Prizor s kostimirane probe u HNK

 

Usto, Cenčić u operi nastupa i u jednoj od glavnih uloga, ulozi Malcolma, izvorno pisanoj za mezzosopranski glas, a ovo je prvi put u povijesti da ga tumači muškarac.

U predstavi su nastupili i Nian Wang (Elena), György Hanczar (Uberto), Antonio Garés (Rodrigo), Dalibor Hanzalek (Douglas d'Angus), Iva Krušić (Albina), Ivo Gamulin (Seran), Nikša Radovanović (Bertram), te orkestar i zbor Opere HNK-a u Zagrebu.

Gostovanje u Wiesbadenu

Operom je ravnao dirigent George Petrou, autor scenografije i kostimografije je Bruno de Lavenère, svjetlo je oblikovao David Debrinay, a video Étienne Guiol.

Predstava je koprodukcijski projekt HNK-a Zagreb i Opere iz Lausanne.

Zagreb, 080419.
HNK, Trg RH.
Kostimirana proba Rossinijeve opere Zena s jezera.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Šuvar / CROPIX

Prizor s kostimirane probe u HNK Zagreb

 

U izvedbi zagrebačkog opernog ansambla "Žena s jezera" gostovat će 24. svibnja na prestižnome glazbenom festivalu Maifestspiele u Wiesbadenu gdje je Hrvatsko narodno kazalište posljednji put gostovalo 1966. godine

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo