EMOTIVAN POSJET

'NA TERAPIJI' Argentinski autor Matias Del Federico u Dubrovniku na hrvatskoj premijeri njegova djela

Matias Del Federico
 Facebook

DUBROVNIK - Povodom hrvatske premijere predstave “Na terapiji” u režiji Nenni Delmestre u petak navečer u Kazalištu Marina Držića, u Dubrovniku je u petak organizirano druženje s autorom teksta, suvremenim argentinskim autorom mlađe generacije Matiasom Del Federicom.

Matias Del Federico, koji u Dubrovniku boravi već nekoliko dana, izjavio je kako svoj posjet doživljava jako emotivno jer je ovo prvi put da će se njegovo djelo prikazati u ovom gradu i Hrvatskoj.

"Redateljica Nenni Delmestre me već prije nekoliko godina molila da joj pošaljem tekst, ali je ipak sve ovo došlo kao veliko iznenađenje. Vidjeti da su vam preveli tekst na neobičan jezik kao što je hrvatski je sjajno. U svakom kazalištu gdje je prikazano primjetio sam poseban način prikazivanja djela. Nisam još vidio predstavu u Dubrovniku niti sam imao priliku s bilo kime komunicirati, osim s redateljicom. Večerašnja premijera i meni će biti prvi put", rekao je Del Federico.

Del Federico je istaknuo kako je posebno emotivan prema djelu "Na terapiji" jer se dogodilo u trenutku kad mu je preminuo otac.

"Otac je bio povezan s mojim djelima, baš kao i moj privatni život. Moj djed je otvorio prvo kazalište u provinciji Santa Fe, a moj otac, brat i ja jako smo povezani s tim kazalištem. Pišući ovaj tekst bio sam inspiriran svakodnevnim situacijama kojima sam svjedočio te osobno doživio te sam to pokušao prenijeti u svoje djelo. Problem međuljudskih odnosa je jako stara tema, ali sam je nastojao prikazati na moderan način", kazao je autor.

Prznao je kako je teško sa sigurnošću znati gdje je tekst "Na terapiji" najbolje prošao, ali su Buenos Aires i Madrid sigurno dva mjesta u kojima je predstava imala najveći uspjeh.

"Tema međuljudskih odnosa, koju sam želio objasniti u svom djelu, univerzalna je pa se može shvatiti na više načina u svakoj zemlji u kojoj se predstavlja. Inače, trenutno se u Buenos Airesu izvodi moje novo djelo 'Oženjen bez djece', s jednom također zanimljivom temom, te bi bilo lijepo kad bi se i taj tekst mogao prevesti na ostale jezike te ga tako približiti široj publici", smatra Del Federico.

Redateljica predstave Nenni Delmestre izjavila je kako postoji razlika u postavljanju djela u Južnoj Americi i u Dubrovniku.

"Iako je komad sam po sebi pun duhovitosti, mi smo se ipak malo dublje bavili problemom i zaronili u bit komada. Nećemo ništa otkriti jer večeras očekujemo iznenađenje. Zamolila sam Matiasa da i njemu bude iznenađenje, odnosno da ne dolazi na generalnu probu, premda glumci jedva čekaju upoznati ga. Namjerno smo sve obavili celofanom misterije jer je komad jako trilerski te ne bismo htjeli unaprijed publiku alarmirati. Ne želimo im pokvariti gust gledanja", rekla je Delmestre.

U predstavi "Na terapiji" igraju glumci Kazališta Marina Držića Zdeslav Čotić, Glorija Šoletić, Edi Jertec, Nika Lasić, Mirej Stanić i Hrvoje Sebastijan. Na predstavi su, uz redateljicu Nenni Delmestre, radili i njeni stalni suradnici Lina Vengoechea (scenografija, kostimografija i izbor glazbe) te Zoran Mihanović (oblikovatelj svjetla).

Hrvatska premijera predstave, ujedno prva ovosezonska premijera u KMD-u, održat će se u petak u 20 sati u Kazalištu Marina Držića, dok je reprizna izvedba zakazana za nedjelju 29. listopada u 19 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 17:52