SPORAN TERMIN

NA ZAHTJEV UDRUGE BRANITELJA ODGOĐENA NOĆ KAZALIŠTA! Jedna od naših najposjećenijih kulturnih manifestacija neće se održati na zakazani datum

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 21.09.2017. u 17:06

Split, 161113.
U okviru kulturne manifestacije Noc kazalista, u Splitu je u Kazalistu lutaka odrzana predstava Pec Ivo, dok je u Hrvatskom narodom kazalistu prikazan balet pod naslovom Balet Verdi.
Na fotografiji: posjetitelji HNK-a.
Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
Vladimir Dugandžić / HANZA MEDIA

Posjetitelji 5. Noći kazališta ispred splitskog HNK

Odgođeno je održavanje međunarodne kulturne manifestacije Europska noć kazališta, koja se  održava devetu godinu zaredom i to, pored Hrvatske, još u desetak europskih država. Naime, ove je godine Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) uputila je na više adresa zahtjev u kojem traži odgodu datuma održavanja manifestacije koja se  tradicionalno održava treće subote u mjesecu studenom. Ove godine bi značilo da se ova kulturna manifestacija poklapa s Danom sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje 18. studenog, zbog čega je udruga UHBDR91. zatražila odgodu održavanja Noći kazališta.

Iako je Noć kazališta manifestacija koja je nastala u Hrvatskoj i uspješno se proširila u drugim zemljama te tako predstavlja hrvatski izvozni kulturni proizvod, odgovorne osobe u udruzi UHBDR91. svoj dopis zaključuju riječima: "Međunarodna zajednica nije ništa uradila da se zaustavi krvoproliće u Vukovaru i Škabrnji,  pa odakle onda nama „pravo“ da baš na dane najveće tuge i ponosa organiziramo „dane veselja“, kako su si to oni zamislili?"

Na upit Jutarnjeg iz Ministarstva kulture dobili smo informaciju da su danas primili službenu obavijest organizatora manifestacije 'Noć kazališta' o promjeni datuma održavanja manifestacije.

"U obrazloženju organizatora oko promjene datuma održavanja manifestacije, stoji kako se od samog početka manifestacija 'Noć kazališta' održavala treće subote u mjesecu studenome, tjedan dana prije proglašenja laureata Nagrade hrvatskog glumišta koju dodjeljuje Hrvatsko društvo dramskih umjetnika. Uzimajući u obzir činjenicu da se ovogodišnji datum „Noći kazališta“ podudara s Danom sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, manifestacija će se održati 25. studenog 2017. godine, u znak pijeteta za žrtve".

Za dodatne informacije kontaktirali smo organizatora Noći kazališta, ali do objave ovog članka nismo primili odgovor.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo