IZGRADNJA TRAJALA ČETIRI GODINE

NAŠ JEDINI TEATAR U DIJASPORI Premijera 'Povratka Filipa Latinovicza' otvara novu zgradu Hrvatskog kazališta u Pečuhu

 

“Premda je nastalo na svega dvadesetak kilometara od granice, pečuško Hrvatsko kazalište svjedoči o gotovo kopernikanskom obratu u kulturnom životu naše manjine u Mađarskoj: ona se više ne zadovoljava samo “urođeničkim” njegovanjem vlastitog folklora, pa je formiranje teatra dokaz ne samo njezine probuđene samosvijesti, već i više duhovne razine njenih kulturnih potreba“, pronicljivo je izvještavao novinarski bard Dalibor Foretić za tjednik Danas, u svibnju 1992.

Tada je, premijerom Brešanove drame “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja” u režiji Laszla Bagossyja službeno osnovan jedini hrvatski profesionalni teatar u dijaspori. Dvadeset i šest godina je Hrvatsko kazalište u Pečuhu na skučenoj lokaciji u povijesnoj jezgri Pečuha (Anina ulica 17) uspijevalo održati kontinuitet proizvodnje teatarske živosti. Pritom ne igrajući ulogu manjinskog rezervata nego djelujući kao integralni faktor u prožimanju s mađarskom kulturom.

Kruna velikog rada

Devetnaesti travnja 2018. nesumnjivo se upisuje važan događaj u kratkoj a bogatoj povijesti ovog teatra. Uz ceremoniju svečanog otvaranja novoobnovljene zgrade umjetnicima se predaje prostor znatno preporođenih tehnoloških i prostornih standarda. Nova zgrada kazališta sada zaprema mnogo veću površinu. U prostorima starog zdanja, također u potpunosti revitaliziranog, u prizemlju je prostrani novi foaje, na katu se nalaze uredi, a u potkrovlju je uređeno i pet apartmana za gostujuće umjetnike.

Novo krilo zgrade pripada tehnički izvrsno opremljenoj pozornici i gledalištu. Kazalište ima i vrt s ljetnom pozornicom. Izgradnja je trajala četiri godine, a sa više od 3 milijuna eura financirala ju je vlada Republike Mađarske i Pečuh. Uključio se i Zagreb u jednom manjem iznosu, koji je bio potreban da se završi kupovina zemljišta u samom početku ovog projekta.

“Ovo je svakako veliki, formativni događaj mog života. Kruna jednog dugogodišnjeg nastojanja, truda i posvećenog rada”, ushićeno govori glumac Slaven Vidaković, ravnatelj Hrvatskog kazališta u Pečuhu koji ovu performersku bazu vodi od 2009.

Dotad joj je na čelu bio koreograf Antun Vidaković (1947-2015), prvi ravnatelj i utemeljitelj. Upravo njegovim energičnim i tvrdoglavim nastojanjima su 1990. spektakularnim Krležinim “Kraljevom” na Ljetnoj pozornici u Pečuhu, prvom profesionalnom predstavom na hrvatskom jeziku, u režiji Lászla Bagossyja, posijane prve klice buduće profesionalizacije ove kuće. Valja dodati da su tada važnu pomoć pružile i umjetničke snage HNK Osijek na čelu s intendantom Zvonimirom Ivkovićem.

Početak nove ere

Prva produkcija u novim uvjetima starta 4. svibnja, premijerom “Povratka Filipa Latinovicza” Miroslava Krleže u dramatizaciji i režiji Nine Kleflin. Redateljica emotivno opisuje činjenicu da radi projekt kojim počinje nova era ovog teatra: “Pečuh je za mene posebno mjesto. Radila sam tu dok je malo komorno Hrvatsko kazalište bilo oaza za izuzetno vrijedne projekte. Činjenica da imamo nacionalno kazalište izvan domovine ogromna je stvar i iza toga stoji životno zalaganje Antuna i Slavena Vidakovića.

To što sad otvaramo novu, veličanstvenu zgradu, kulturološki je poduhvat koji nikoga ne može ostaviti ravnodušnim. Da je upravo meni pripala čast da radim predstavu koja će obilježiti to otvaranje, da je pritom riječ o velikom Krležinom djelu i da radim s vrhunskim umjetničkim timom i ponajboljim hrvatskim glumcima, sve je to izuzetna sreća i jedinstvena prilika. Mogla bih reći životna prilika - od koje strepim i kojoj se od sveg srca veselim.”

U glumačkom timu su Matija Kačan, Nela Kocsis, Vlasta Ramljak, Damir Lončar, Stipan Đurić i Slaven Vidaković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 13:21