PREDSTAVA

Noć kazališta u Bjelovaru: Zagrebačka družina ‘Zlovrići‘ predstavlja Alisu u zemlji čudesa

Scena iz predstave ”Alisa u zemlji čudesa”

 Anja Mitrović
Zbog epidemioloških mjera broj posjetitelja u Domu kulture ograničen je na 50 osoba koje su dužne predočiti covid potvrdu

Ove subote 20. studenog na Noć kazališta u Bjelovaru će, u suradnji sa Bjelovarskim kazalištem te Zajednicom udruga u kulturi (ZUK) nastupiti zagrebačka Kazališna družina Zlovrići iz umjetničke organizacije Točka na I. U bjelovarskom Domu kulture, u 20 sati, izvest će svoju predstavu Alisa u zemlji čudesa koja je već imala tri izuzetno posjećene izvedbe u Zagrebu, a gostovanje u Bjelovaru prvo je izvan metropole.

Riječ je o mladim entuzijastima i zaljubljenicima u kazalište koji su se proteklih godinu dana, u pandemijskim uvjetima, posvetili kazališnoj umjetnosti. Igraju tri Alise - Petra Herceg, Ana Culi i Sara Gerić te Emir Ekinović kao "Bijeli zec", Suzana Čečura kao Gusjenica, Gustav Raffai kao Ludi klobučar/Kralj, Maja Loborec kao Lažna kornjača, Andrea Šafran kao Kraljica, Tomislav Kukec kao Kuharica/Vojvotkinja i Roko Ševerdija kao Sokol.

Iako se radi o knjizi iz domene dječje fantastike, predstava je rađena za odrasle. Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, a počasni pokrovitelj Predsjednik RH Zoran Milanović. Medijski pokrovitelj je MojPortal.hr. Zbog epidemioloških mjera broj posjetitelja u Domu kulture ograničen je na 50 osoba koje su dužne predočiti covid potvrdu.

Alisa u Zemlji Čudesa knjiga je dječje fantastike koju je 1865. napisao engleski književnik Charles Lutwidge, poznatiji pod pseudonimom Lewis Caroll. Pratimo doživljaje djevojčice koja kroz zečju rupu upada u svijet začudnosti, neobičnih likova, apsurda i kontrasta. Ipak, po mogima, „Alisa" je sve samo ne dječja knjiga ili predstava. Nerijetko je mračna, kroz osebujne priče progovara o problemu odrastanja, identiteta i snalaženja u svijetu. Alisa se susreće sa zastrašujućim svijetom likova koji su nerijetko neprijateljski, a kada su i prijatelji, krajnje su nerazumljivi u svojoj apsurdnosti. Dok luta svijetom koji ju sve više plaši i čudi, Alisa želi samo jedno, dozvati i doznati svoje izgubljeno ime koje ju je napustilo. U adaptaciji jednog od naših ponajboljih dramatičara i dramaturga Ivora Martinića, te u režiji redatelja Lovre Krsnika, ovdje i u ulozi dramskog pedagoga koji je obučavao svoje amaterske “piliće”, Alisa postaje predstava koju će sa zanimanjem pratiti i u njoj se pronaći gledatelji svih generacija.

„Trnskići“ su se okupili krajem 2020., u pandemijskim uvjetima. Među njima su glumci s malo ili nimalo iskustva u kazalištu, neki baš nikada nisu kročili na „daske koje život znače", koji se zbog epidemioloških mjera nerijetko nisu mogli nalaziti uživo, pa su brojne probe i učenje teksta bili održavani preko internetskih platformi,a trajali su do dugo u noć. Bilo je suza, smijeha, različitih emocija, ali prije svega onog najvažnijeg, teškog rada i truda toliko transformativnog da im je posljedično promijenio čak i samo ime grupe (i to 2 puta!) "Trnskići" su postali "Sveti Duhići", a naposljetku završili kao "Zlovrići!"

Rezultiralo je to s već tri izvedbe,a ova, četvrta, prva je izvan Zagreba. Premijerno je 'Alisa' izvedena u zagrebačkom kazalištu Mala scena 26. lipnja, a već 15. rujna družina je nastupila na 45. Susretima kazališnih amatera Zagreba gdje su ostvarili velik uspjeh i dvije nominacije, za najbolju žensku i najbolju mušku ulogu. Na Maloj sceni gostovali su ponovno 30. listopada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:05