SVJESNA MANIPULACIJA

NOVA PREDSTAVA MIRANA KURSPAHIĆA 'This Casting' - tri nezaposlene glumice u nemilosrdnoj borbi za egzistenciju

Lavina reality projekata i retardiranih kvizova ostavila je ideju instant slave, ideju koja je posve neprimjetno, ali istovremeno perfidno izmijenila sustav vrijednosti i razvila kult površnosti

ZAGREB - Kazališni redatelj Miran Kurspahić u produkciji Teatra Rugantino priprema novu autorsku predstavu 'This Casting', čija se premijera očekuje 1. veljače u dvorani Vatroslav Lisinski.

U predstavi inspiriranoj dramskim komadom 'Creeps' Lutza Hubnera, koja kroz likove triju nezaposlenih glumica različitih životnih puteva otvara prostor za preispitivanje zdravlja jednog društva, glume Mirela Videk, Iskra Jirsak, Mia Biondić te Ivan Bošnjak. Tekst potpisuje ansambl predstave, glazbu je skladao Nikša Marinović, a video oblikovao Vanja Vascarac. Producentica predstave je Gordana Gadžić.

'This Casting': Fotogalerija glumačkih proba

Priče triju glumica, posve različite u početku, u jednom se trenu presijecaju u zajedničkoj točci – na audiciji, u potrazi za angažmanom. Njih tri dijele istu profesiju i istu sudbinu – nezaposlene su, nešto s čime se uistinu mnogi mogu poistovjetiti. I unatoč fasadi koju svaka od njih u početku nosi, ubrzo se naziru pukotine iza kojih izbija očaj koji ih gura u nemilosrdnu borbu za egzistenciju.

Redatelj Miran Kurspahić o projektu, u čijem je fokusu medijska manipulacija, ističe: “Živimo u vremenu kad je gotovo svaki segment našeg djelovanja temeljito estradiziran. Lavina reality projekata, retardiranih kvizova, Big Brothera, Farmi, Story supernova ultra điha-điha multitalent show-ova, hrvatska traži zvijezdu, hrvatska traži sebe, hrvatska traži smisao postojanja emisija koje u svojoj bazi imaju selektivni ili eliminacijski koncept, odavno je već preplavila Lijepu našu i ostavila trajne posljedice. Ostavila je pogubnu ideju instant slave, ideju koja je posve neprimjetno, ali istovremeno perfidno izmijenila sustav vrijednosti i razvila kult površnosti. Pristajemo li svjesno na manipulaciju?”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:27