TEATAR

NOVA SEZONA U HNK Balet sprema novog 'Orašara', Drama predstavu prema Murakamiju, a Opera Puccinija

Najavljena je i prva predstava Dalibora Matanića u ovoj kući, kao i poseban program tijekom hrvatskog predsjedanja EU

Malakhovljev “Orašar”, Mujićev “Ponos i predrasude”, Buljanov “Kafka na žalu” i Torbičin “Idiot” samo su neki od naslova koje će zagrebačka publika iduće sezone moći vidjeti u HNK. Najavljeno je to na jučer održanoj konferenciji za medije, gdje su najavljeni svi premijerni naslovi.

“Iznimno smo zadovoljni što s dobrim rezultatima završavamo ovu sezonu. U samo tri mjeseca ove godine naše je gledalište bilo 95 posto popunjeno za izvedbe sva tri ansambla”, istaknula je intendantica Dubravka Vrgoč.

Što se naslova Drame tiče, ravnatelj Ivica Buljan istaknuo je kako su glavni aduti sezone “Idiot”, kojeg će raditi mladi redatelj Igor Vuk Torbica, te “Zbogom Berlin” u režiji Dalibora Matanića. Matanić će u svojoj prvoj režiji u HNK povezati dva kultna filma “Cabaret” i “Nebo nad Berlinom”. Sam Buljan režirat će Murakamijev naslov “Kafka na žalu”.

- Odabrao sam Murakamija jer sam shvatio da je to jedan od romana koji je zadnjih nekoliko desetljeća preživio i postao klasično djelo. Taj nam je roman i zanimljiv zato što ima u sebe sjajno upleten mit o Edipu. Iduće godine nas čekaju i još dvije premijere koje su se na neki način “prelile” u ovu sezonu - istaknuo je Buljan. Riječ je o “Tri sestre” Bobe Jelčića, čiju bi integralnu verziju publika trebala premijerno vidjeti krajem listopada, te “Antigonu” Slavoja Žižeka, koja je svojevrstan filozofsko-politički eksperiment.

Osim toga, u tonskom studiju bit će izvedena predstava Ivana Penovića, koji će pisati tekst baš po narudžbi HNK, na jednak način na koji je Miro Gavran za ovu sezonu napisao tekst koji je praizveden zadnjeg dana prosinca.

Najveća baletna novost je svakako postavljanje “Orašara”. Nakon što je 2010. godine na scenu postavljena verzija Dereka Deanea, koja mnogima nije sjela onako dobro kao inačica nenadmašnog majstora Waczlawa Orlikowskog, najavljeno je kako će se nove kreacije prihvatiti Vladimir Malakhov, koji je prošle sezone u HNK Zagreb postavio “Labuđe jezero”.

Bit će mu to prvi put u karijeri da postavlja upravo taj balet, istaknuo je ravnatelj Baleta Leonard Jakovina. Drugi premijerni naslov su “Ponos i predrasude” koji će po romanu Jane Austen na scenu postaviti koreograf Leo Mujić, publici dobro poznat po baletima “Gospoda Glembajevi” i “Ana Karenjina”, kojeg je na scenu postavio u suradnji s Valentinom Turcu.

- Htio sam izaći iz mraka i da ovaj put na sceni nitko ne umre. Mislim da je tema ovog romana univerzalna. Nikad prije nije postavljena kao balet, pa će ovo biti praizvedba - istaknuo je Mujić.

Nova sezona opere prva je koju je osmislio novi šef Marcello Mottadelli, jer je on u vrijeme preuzimanja funkcije samo mogao nastaviti s izvedbama po planu svog prethodnika. Sezona počinje Puccinijevom operom “Madama Butterfly”, a nastavlja se Donizettijevom “Luciom di Lammermoor” i Offenbachovom “Fantasiom”. Bit će izvedena i glazbena drama slavnog redatelja Iva van Hovea “Smrt u Veneciji” koja je inače koprodukcija zagrebačkog HNK.

Najavljeno je i kako se u sezoni koja je pred nama Festival svjetskog kazališta neće održati u rujnu, kao i inače, već tijekom šest mjeseci hrvatskog predsjedanja EU. Zbog toga je osmišljen posebni program, koji uključuje gostovanja predstava iz brojnih europskih kazališta u našoj zemlji, ali i obratno. Tako će se u kazalištu moći pogledati predstave, primjerice, iz Bruxellesa i Novosibirska, a naši će umjetnici gostovati u Budimpešti, Sankt Peterburgu, Bruxellesu...

- Imat ćemo specifične programe povodom predsjedanja, koje započinje u siječnju, izvedbom predstave “I am Europe”, koja je premijerno izvedena u Strasbourgu, a potom je gostovala diljem Europe - zaključila je Vrgoč i objavila kako upis pretplate u HNK počinje u ponedjeljak. Do sada se prijavilo više od dvije tisuće dosadašnjih pretplatnika, istaknula je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:57