MADA PERŠIĆ

Nove avanture jedine doktorice među glumicama

Mada Peršić
 Tomislav Krišto / CROPIX
'Osjetila sam duševnu klaustrofobiju od pomisli da bih cijeli život mogla biti doktorica'

Mada Peršić, glumica koja je ljetos igrala u “Elementarnim česticama” u Dubrovniku, prvi put pojavit će se u produkciji HNK, u predstavi “3 zime”, u režiji Ivice Buljana.

U komadu prema dramskom tekstu Tene Štivičić, praizvedenome u National Theatre u Londonu i nagrađenome prestižnom The Susan Smith Blackburn Prize, glumica igra Ružu Kralj, ženu koja je, kako objašnjava, prva u u svojoj obitelji odlučila uzeti stvar u svoje ruke, ne služiti drugima, obrazovati se i biti ravnopravna.

- Spasila je muža i dijete u ratu i osigurala njima i majci bolji život. Ne plače nad djetinjstvom niti nad prošlošću. Okrenuta je budućnosti i vjeruje u život. Jako inspirativna žena - veli glumica koja drugi put surađuje s redateljem Buljanom, za kojeg kaže da je predivna, topla osoba.

- Nekad se uhvatim s vilicom do poda kako mu se divim koliko je pametan i koliko su mu asocijacije razigrane - govori Mada Peršić, koja je prvo završila medicinu, a tek onda glumu. Sudjelovala je i u showu “Hrvatska traži top-model”. Baš u toj emisiji Tihana Harapin Zalepugin rekla joj je da je teatralna i da bi trebala u glumice ili u voditeljice.

- Lijepa je medicina, predivna, ali za nekog drugog. Osjetila sam neku duševnu klaustrofobiju kad sam pomislila da bih cijeli život bila doktorica. Dovoljno mi je ovo kako me moji kolege glumci i redatelji i drugi dragi ljudi s kojima radim i prijateljujem pitaju za medicinski savjet pa im ja pomognem. Uglavnom ih samo smirim, ali ni to nije malo jer, kako kažu, liječnik je najbolji lijek. Znam za jednog cijenjenog kolegu doktora - glumca koji se zove Hrvoje Handl. Čula sam da je doktor Handl završio medicinu pa glumu, a na koncu je specijalizirao psihijatriju. Voljela bih ga upoznati. Nenad Korkut je doktor, bavi se i medicinom i modom i vođenjem emisija. Čehov je bio doktor i dramski pisac - nabraja druge koji su napustili bijelu kutu.

U predstavi “Elementarne čestice” bila se pojavila potpuno obnažena.

- Meni je moje tijelo super sa svim svojim nesavršenostima. A glumcu je tijelo instrument. Vjerovala sam da u sceni u ‘Elementarnim česticama’ trebam bit gola jer sam igrala tek rođeno novo biće, ničeg seksualnog nije bilo u toj sceni - kaže glumica koja se u slobodno vrijeme najradije druži s svojom bakom koja je, kaže, jedna od najduhovitijih osoba koje poznaje; baka zna udijeliti pravi savjet, ma koliko oštar bio.

Madi Peršić muškarci se udvaraju uvijek na sličan način, počinju se šaliti na račun njenog imena.

- Ma da?, i to. To je neizbježno, ali oprostim im to pa mi kasnije kupuju cvijeće, pišu pjesme i sastavke - kaže glumica koju se može 9. travnja pogledati u dramsko-plesnoj predstavi “Četiri suha stopala” s plesačicom Lanom Hosni u režiji Paola Tišljarića i Mile Pavičević u ZPC-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:45