SLAVNA KRLEŽINA DRAMA

NOVI GLEMBAJEVI Poslije tri i pol desetljeća u kazalištu u Frankopanskoj

Posljednji ‘Glembajevi’ u Gavelli bili su 1984. s Radom Šerbedžijom u ulozi Leonea. Otada do sada doživjeli su filmsku i baletnu adaptaciju, kao i nedavnu parodiju s muškarcima u podjeli. Prva barunica bila je Bela Krleža, a najnovija je Nataša Janjić

Kazalište koje je osnovao dr. Branko Gavella odmetničkom akcijom sredinom 50-ih iz HNK, kada je s grupom mlađih glumaca zaposjeo scenu u Frankopanskoj, Krležine “Glembajeve” nije na scenu postavilo još od 1984. godine i nova premijera, nakon 35 godina, je šestog prosinca.

Nataša Janjić Medančić (Barunica Charlotta Castelli-Glembay)

Glavna drama Krležine trilogije - fantastično uzbudljiva, višeslojna i s enigmama oko čijih rješenja još uvijek ne vlada opći konsenzus - nekim Hrvatima draža je od svakog djela stranog dramatičara.

Doživjela je više i manje uspješne izvedbe na hrvatskim i stranim pozornicama pa i film i balet nastao prema njoj; Severinu kao Castellicu u Rijeci, izvedbu u jednoj kavani i nedavnu zagrebačku parodiju s isključivo muškom podjelom.

Darko Stazić (Ignjat Glembay)

Povijest kazališta Gavelline “Glembajeve” iz 1984., pamti kao važne, s Radom Šerbedžijom kao Leoneom, Dubravkom Miletić kao barunicom, Krešimirom Zidarićem kao Ignjatom Glembayem, Zlatkom Vitezom kao Silberbrandtom i Vlastom Knezović kao Sestrom Angelikom.

Hrvoje Klobučar (Alojzije Silberbrandt, baruničin ispovjednik)

Predstava je igrala do 1991. i to čak 160 puta. Režija novih “Glembajevih”, povjerena je Miroslavu Međimorcu, gavellijancu koji je 80-ih u Gavelli radio “Ledu” iz glembajevskog ciklusa. U novoj je podjeli Nataša Janjić Charlotta, Amar Bukvić Leone, Dijana Vidušin Sestra Angelika, Darko Stazić Ignjat, Hrvoje Klobučar Silberbrandt....

Darko Stazić (Ignjat Glembay) i Amar Bukvić (njegov sin Leone Glembay)

Dramu u kojoj (koncidirano povratkom sina iz Pariza koji je spavao s maćehom i muti s bratovom udovicom) propada obiteljsko bogatstvo, razotkrivaju se intimne i obiteljske tajne, ljudi umiru, bivaju ubijeni, čine samoubojstvo i završavaju u ludnici, gledatelji će pratiti oko dva i pol sata bez pauze.

Ozren Grabarić (Puba Fabriczy-Glembay) i Nikola Baće (Sluga)

Dr. Branko Gavella, u čijem teatru gledamo premijeru, za života je doživio i jednu zabranu predstave koju je sam režirao. “Glembajevi” iz 1941. u HNK s podjelom Dubravko Dujšin, Vjeko Afrić, Bela Krleža i Božena Kraljevan skinuti su s repertoara usred naleta nove endehazijske vlasti zbog svjetonazora autora drame. Glumac Afrić će kasnije otići u partizane.

Sven Medvešek (Paul Altmann, liječnik) i Darko Milas (Titus Andronicus Fabriczy-Glembay)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 03:31