TJEDAN KOMEDIJE I GAVELLE

'OSMI POVJERENIK' NA JUTARNJI.HR Uvrnuta hit predstava u kojoj briljira Zidarić kao smiješni Bosanac, a iznenadit će vas i Ćumprići

 

U sklopu Tjedna kazališta stradalih u potresu, Komedije i Gavelle, nakon Komedije i mjuzikla "Byron", Dramsko kazalište Gavella predstavlja se 4. svibnja u 21 sat s "Osmim povjerenikom".

Baretićev roman “Osmi povjerenik” 2005. godine postavljen je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu, u režiji Ivice Kunčevića, a osam godina poslije u Dramskome kazalištu Gavella u Zagrebu, u režiji Saše Anočića. U međuvremenu hit roman doživio je i filmsku filmsku ekranizaciju u režiji Ivana Salaja.

Sam je autorov privjenac o najudaljenijem izmišljenom otoku dobio toliko nagrada da je Baretić komadima pokućstva davao imena po nagradama, njegov se frižider u svakom slučaju zvao “Vladimir Nazor”, “August Šenoa”, “Ivan Goran Kovačić” ili “Ksaver Šandor Gjalski”.

Mladog političara koji po kazni biva poslan na najudaljeniji hrvatski otok kako bi tamo organizirao izbore I uspostavio lokalnu vlast u predstavi igra Janko Rakoš, dok je Tonino, njegov dobroćudni otočki vodič i prijatelj, Enes Vjezović.

U filmu u istim ulogama gledamo Franu Maškovića i Borka Perića. Kazališna je adaptacija svakako drugačija od filmske: s obzirom da mišljena za na daske, poetičnija je, razigranija, uvrnutija. Moment u kojem se svakako predstava i film razlikuju su -Ćumprići.

Ćumprići su mala, raspjevana, okrugla bića koja žive samo na otoku Trećiću. Netko bi danas mogao reći da Ćumprići podsjećaju na koronavirus, premda su neusporedivo veći od njega, dobroćudniji I ne razmožavaju se mahnito. U predstavi je isto tako izvanserijski skeč Zidarićeva interpretacija Selima, Bosanca na Trećiću.

“Osmi povjerenik” je otkačeno viđenje ionako neobičnih događaja na izmišljenom otoku, stoga uživajte u gledanju predstave kazališta u Frankopanskoj koje je do daljnjeg izvan funkcije zbog posljedica potresa.

Glume: Janko Rakoš, Enes Vejzović, Ranko Zidarić, Hrvoje Klobučar, Barbara Nola, Sven Medvešek, Antonija Stanišić Šperanda, Ivana Roščić, Sven Šestak, Slavica Knežević, Đorđe Kukuljica, Filip Šovagović, Biserka Ipša

Više o predstavi pročitajte ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 22:34