KOMEDIJA

Ovi će glumci biti hrvatska verzija monty-pythonovaca

 Vjekoslav Skledar/CROPIX
Dirigent je Dinko Appelt, koreografiju radi Larisa Lipovac, kostime Mirjana Zagorec, a scenografiju Ivo Knezović

Nakon ‘Brijantina’, ‘Skidajte se do kraja’, ‘Chicaga’, zagrebačko kazalište Komedija priprema još jedan licencni mjuzikl - ‘Monty Python’s Spamalot’. Premijera komada zasnovang na kultnoj filmskoj komediji Monty Python i Sveti gral bit će sredinom svibnja, a ekipa Komedije na čelu s Igorom Mešinom kao redateljom već je započela s pripremama. Kroz 15-ak dana održat će se glumačke audicije, nakon čega bi se trebala znati cijela postava ‘Pythonovaca’ i kome će pripasti koja uloga.

Ipak, osnovna ekipa je već u samom startu bila određena, odmah nakon što je Komedija krajem ove jeseni otkupila prava na taj mjuzikl od agencije koja zastupa tu legendarnu trupu britanskih komičara.

Koreografija i glazba

Uz Mešina kao redatelja, Dinko Appelt je dirigent ‘Spamalota’ koji će odraditi i glazbeni dio produkcije, Larisi Lipovac-Navojec povjerena je koreografija, Mirjani Zagorec kostimografija, dok će se Ivo Knezović pobrinuti za scenografiju mjuzikla.

- Osim što će režirati mjuzikl Igor Mešin će i glumiti u njemu, baš kao i Damir Lončar - potvrdio nam je voditelj propagande i prodaje kazališta Komedija Tedi Lušetić te otkrio kako će za ovaj projekt pokušati angažirati što više članova ansambla Komedija, što zbog organizacije posla, a što zbog činjenice da su mjuzikli uobičajeno vrlo skupi projekti. - Na ‘Spamalotu’ će primjerice biti angažirana cijela postava ‘Skidajte se do kraja’ - objašnjava Lušetić. To znači da bi u njemu trebali zaigrati Ronald Žlabur, Saša Buneta, Ervin Baučić, Mila Elegović, Renata Sabljak, Filip Somek, Jasna Bilušić, Dubravka Ostojić, Ljubo Zečević, Vanda Winter, Nikita, Danijela Pintarić, Sanja Marin, Dražen Čuček te drugi, a tu je naravno balet, orkestar i sve što je potrebno da bi se postavilo takvo kompleksno glazbeno-scensko djelo.

Interes je velik

Kao što je već lako za zaključiti uloga je jako puno, a neki će od glumaca tumačiti više likova istodobno, u stilu pravih ‘Pythonovaca’. Interes za angažman u mjuziklu, kaže Lušetić je veliki, a o broju kandidata ovisit će i koliko će dana trajati audicija.

Također, u Komediji još uvijek razmišljaju hoće li hrvatska verzija mjuzikla zadržati engleski naslov ili će ga donekle prevesti.

Mač s dvije oštrice

- To je uvijek dvosjekli mač, jer ne znate koliko neki glasoviti komad može zadržati svoju prepoznatljivost kada mu dodijelite hrvatski naziv. Tako je bilo i u slučaju ‘The Full Monty’ koji smo se na kraju ipak odlučili igrati pod imenom ‘Skidajte se do kraja’ - ističe Lušetić.

U tijeku je i prevođenje i prilagođavanje spamalotovih songova na hrvatski jezik, što bez svake sumnje nije ni najmanje lagan posao, obzirom da se mora zadržati i prepoznatljivi ‘pythonovski’ duh. No, sudeći po velikoj popularnosti koje mjuzikli kod nas imaju u posljednjih nekoliko godina, kao i činjenici da je originalna verzija bila veliki hit na Broadwayu koji je požnjeo mnoštvo nagrada, hrvatskoj inačici u najmanju ruku veliki interes javnosti, ako ne i uspjeh je zagarantiran.

Prvu svjetsku praizvedbu ‘Spamalot’ je imao u Chicagu 21. prosinca 2004. godine, a trupa je trenutno na turneji po Sjevernoj Americi. Zasnovan na filmu ‘Monty Python and the Holy Grail’ iz 1975., mjuzikl je režirao poznati redatelj Mike Nichols, a u glumačkom ansamblu bili su među ostalima David Hyde Pierce (’Fraiser’), Tim Curry (‘Rocky Horror Picture Show’) te Hank Azaria (‘The Simpsons’).

Kako se ono zove riba?

U mjuzikl su uključene tri pjesme iz filma - ‘Brave Sir Robin’, ‘He’s Going to Tell’ i ‘Knights of the Round Table’, ali i niz novih pjesama koje su zajedno skladali Eric Idle te John Du Prez, koji potpisuje glazbu za film ‘Riba zvana Vanda’. To je naravno priča o Kralju Arthuru i Vitezovima okruglog stola u potrazi sa Svetim gralom, ali u klasičnom pythonovskom stilu ’s vitezovima bez nogu, muškarcima u tajicama (s nogama) i ubojitim zečevima’.





U prvom tjednu u Chicagu zaradili 780 tisuća dolara

Koliko je popularan izvorni mjuzikl dovoljno govori to da je u prvom tjednu igranja u Chicagu, ‘Spamalot’ u kazalištu Shubert koje ima gledalište od 1972 mjesta, zaradio čak 778.599 dolara, a zbog velikog interesa puno je duže bio na repertoru no što je bilo predviđeno. Kako će izgledati hrvatska verzija u kojoj vitezovi pjevaju, plešu, dave kokoši i blagoslove ručne granate treba pričekati do sredine svibnja.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:30