UOČI PREMIJERE

PREDSTAVA O HARRYJU POTTERU Puno bolje dočarava pisanje J. K. Rowling nego filmski efekti

The Palace Theatre u Londonu gdje se izvodi predstava rasprodana do svibnja 2017.
 Getty Images
O popularnosti ovog kazališnog spektakla dovoljno govori činjenica da su karte za sve izvedbe do 2017. godine rasprodane još u svibnju

Lik omiljenog čarobnjaka, Harryja Pottera, nakon što je posljednji puta viđen 2011. godine u drugom dijelu filma “Harry Potter i darovi smrti”, ponovno će razveseliti milijune obožavatelja diljem svijeta i to u izdanju sasvim drugačijem od svih do sada predstavljenih.

Naime, Harry se od sutra seli na kazališne daske londonskog Palace Theatrea, gdje će premijerno biti prikazana jedna od najiščekivanijih predstava ove godine, “Harry Potter and the Cursed Child”. O popularnosti ovog kazališnog spektakla dovoljno govori činjenica da su karte za sve izvedbe do 2017. godine rasprodane još u svibnju.

Posljednja scena u zadnjoj od sedam knjiga Harry Potter sage ujedno je i prva scena u predstavi; 37-godišnjak Harry, koji je sada zaposlenik Ministarstva magije, sa svojom ženom Ginny nalazi se na željezničkoj stanici u Londonu, gdje ispraćaju sinove Albusa i Jamesa u Hogwarts.

Apel autorice

Obitelji Potter pridružuju se i svima znani Ron Weasley i Hermione Granger, koji u čarobnjačku školu šalju svoju kćer Rose. No, nove generacije nisu Harryja podsjetile isključivo na lijepe uspomene iz školskih dana - na peron dolazi i njegov bivši glavni rival Draco Malfoy sa sinom Scorpiusom. O ostatku radnje u predstavi ne zna se mnogo jer su kritičari i dio fanova koji su bili dovoljno sretni da dobiju priliku pogledati javnu probu predstave zamoljeni da ne otkrivaju detalje, a na izlazu iz kazališta su dobili bedževe na kojima je pisalo “Keep the secrets”.

I sama J. K. Rowling snimila je video u kojem apelira da se do premijere otkrije što manje o predstavi. Unatoč tome, zna se da su sadržaj i forma predstave uvelike uvjetovani odnosom Scorpiusa Malfoya, Albusa Pottera i djevojke Delphi Diggory, trija koji će svojim prijateljstvom u opasnost dovesti cijeli svijet. Scorpius i Albus jedan u drugom su našli bijeg od svojih nesigurnosti i toliko su bliski da su čak postojala nagađanja da se radi o homoseksualnom odnosu, što se na kraju ispostavilo neistinitim.

“Harry Potter and the Cursed Child” napravljen je u dva dijela, koji zajedno traju nešto više od pet sati, a za koje je predviđeno da se gledaju u jednome danu na matineji i uvečer, ili u dva uzastopna dana.

Životne lekcije

Dugo trajanje predstave još je jedan od načina na koje su se autori Jack Thorne, John Tiffany i J. K. Rowling poigrali percepcijom vremena; prošlost i sadašnjost se isprepliću i nestaju jedna u drugoj, a u postupcima likova je izražena težnja za mijenjanjem povijesti, iz čega proizlazi i to da je predstava bogata poučnim i pomalo sentimentalnim životnim lekcijama. Jedna vrsta iluzije stvorena je i time što u predstavi glume čak 42 glumca, od kojih neki imaju i po nekoliko uloga.

Kritičar New York Timesa Ben Brantley istaknuo je da je forma kazališne predstave bila pun pogodak za vizualiziranje priče: “Različita poigravanja koja su moguća u kazališnoj produkciji uspjela su puno bolje utjeloviti senzibilitet pisanja J. K. Rowling nego što bi to učinili filmski efekti.”

Predvidljiva radnja

Što se tiče glumačkog casta predstave, nemoguće ga je usporediti s filmskim, u kojem su uloge odigrala daleko eminentnija imena, ali svi se slažu da su kazališni glumci jedna od najsvjetlijih točaka predstave. Scorpiusa Malfoya glumi Anthony Boyle, anksioznog Albusa Pottera utjelovio je Sam Clemmet, Harryja Jamie Parker, a Hermionu, koja je sada ministrica magije, odigrala je crna britanska glumica Noma Dumezweni, čijom se ulogom oduševila i Emma Watson, zbog čega je izjavila da je, kada je upoznala Dumezweni, “imala osjećaj da upoznaje svoju drugu polovicu.”

Unatoč generalno dobrim kritikama, dio publike žalio se da je radnja u predstavi otišla predaleko da bi se mogla nazvati osmim dijelom Harry Potter sage. Likovi se ne ponašaju onako kako bi to učinili u knjizi, radnja je predvidljiva, a scenarij nedovoljno razrađen. No, u jednom se svi slažu - “Harry Potter and the Cursed child” priča je o prijateljstvu, zbog čega je i dalje uspio manifestirati lajtmotiv i zadržati magiju Harry Potter sage općenito.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 05:14