NAŠE NASILJE I VAŠE NASILJE

PREDSTAVA VISOKOG RIZIKA KOJA JE UJEDINILA HDZ I MOST 'Umjetnost treba biti otvoren, ali ovo je vrijeđanje... Provocira jer mu nedostaje talenta!'

Devet godina nakon što je u prilog održavanju predstave “Bakhe” redatelja Olivera Frljića morao urgirati tadašnji premijer Ivo Sanader, Split je ponovo mjesto razdora zbog istog kazalištarca.

Za ponedjeljak 24. travnja najavljena je u splitskom HNK njegova predstava “Naše nasilje i vaše nasilje”, a dok će na pozornici gola glumica s hidžabom na glavi iz spolovila simulirati vađenje nacionalne zastave, ispred HNK održat će se mirni prosvjed koji u Splitu organizira radikalna desnica.

Najava skupa

Javno okupljanje u petak je službeno prijavljeno i splitskoj policiji koja će na Trg Gaje Bulata, u ponedjeljak malo prije 17 sati, uputiti svoje “jake snage” za slučaj da najavljeni mirni prosvjedi ipak eskaliraju.

Frljićevu publiku, dakle, u kazalište će još jednom ispratiti policija, kako prostor ispred splitskog HNK ipak ne bi postao mjesto obračuna usred lokalnih izbora.

Dapače, čelništvo splitsko-dalmatinskog HSP-a pozvalo je na izbacivanje predstave sa 27. Marulićevih dana, a sugerirali su i smjenu ministrice kulture Nine Obuljen koja predstavu, preko institucije kojoj je na čelu, i financira.

“Imajući u vidu da je javnosti poznato kakav je karakter te predstave, da ista duboko vrijeđa vjerske osjećaja svih kršćana i svih muslimana, stava smo da i ministrica kulture Obuljen i HNK Split i Oliver Frljić ‘vuku vraga za rep’ i nepotrebno provociraju hrvatsku javnost”, stoji u priopćenju stranke.

Prije HSP-a, međutim, na Frljićevo djelo okomili su se i iz Vrhbosanske nadbiskupije čiji je nadbiskup Puljić protiv predstave uputio i kaznenu prijavu.

Vrijeđa kršćane

“Ovakvo djelo duboko vrijeđa kršćane. Pogotovo je nerazumljivo stavljanje na program djela koje je vrlo negativno ocijenjeno u Beču, koji daleko lakše podnosi ovakav pristup. Očekujemo zakonsku zaštitu vjerskih prava i sloboda”, napisao je Puljić aludirajući na loše kritike koje je predstava dobila od austrijske kritike.

Pobuna domaćih desnih radikala dolazi samo dan nakon što su na Frljića opet navalili i oni poljski.

Ipak, prosvjedi u Varšavi zbog njegove predstave “Prokletstvo” nisu bili mirni već popraćeni dimnim bombama i petardama, a prosvjednike okupljene ispred rasprodanog kazališta na kraju je bila primorana rastjerati policija. - Protiv sam svakog vrijeđanja vjerskih, nacionalnih i bilo kojih drugih ljudskih osjećaja, o kojoj god se vjeroispovijesti ili svjetonazoru radilo. Jesam za slobode, ali demokracija mora imati svoj uzus, a umjetnost neke granice. Mislim da se ovime što radi Frljić samo produbljuje raskol među ljudima. Prosvjed podržavam, pogotovo kad je u pitanju mirno prosvjedovanje - stao je uz pobunjenu splitsku desnicu i Mostov kandidat za splitsko-dalmatinskog župana Miro Bulj.

HDZ-ov kandidat za splitskoga gradonačelnika Andro Krstulović Opara rekao je pak za Jutarnji list kako ga žalosti činjenica da se na Marulićevim danima izvodi djelo koje vrijeđa vjerske osjećaje.

- Ne mogu se oteti dojmu da se u slučaju Olivera Frljića nedostatak talenta i kreativnosti nadomješta provokacijom. Umjetnost treba biti otvorena za pomicanje granica, ali ne smije vrijeđati najdublje osjećaje ljudi, što ova predstava čini. Posebno me žalosti činjenica da je ona uvrštena na nacionalni repertoar, iako Frljićevo djelo nije autorski tekst već autorski teatar - poručio je Krstulović Opara i dodao da Marulićevi dani moraju njegovati tradiciju dramskog teksta, ali su se, nažalost, udaljili od svoje prvotne svrhe i misije.

Poštuje odabir

- Ako dođem na čelo Splita, festivalsko vijeće imat će predstavnika grada koji će itekako voditi računa o tome da na Marulićeve dane budemo ponosi - rekao je Krstulović Opara. Dodaje da ne može pozivati na skindanje predstave s repertoara jer je “legalist i poštuje činjenicu da ju je netko odabrao”.

I dok su HDZ i Most suglasni s HSP-om u kritiziranju ovog Frljićeva djela, SDP-ov Arsen Bauk kratko poručuje da “nema smisla komentirati je li nešto primjereno ili ne dok god u Jasenovcu stoji ploča s natpisom ‘za dom spremni’”.

Dapače, predsjednik splitskog SDP-a Darko Parić poručio je da bi predstavu rado pogledao.

- Meni je neprihvatljivo da se politika miješa u kazalište. To si, izgleda, danas može dopustiti samo radikalna desnica koja napokon ima kandidata na izborima pa sada traži neki prostor u kojem će djelovati - kratko je rekao Parić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 18:18