NOVA PREMIJERA U ZKM-u

'PRIRODA I DRUŠTVO' NORE KRSTULOVIĆ Kapitalizam na primjeru autorskog prava u doba digitalne ekonomije

 Marko Ercegović
Kako postati poznat i zašto ne, na svakoj će izvedbi objasniti po jedna stvarna domaća autorska zvijezda

ZAGREB – Nova premijera Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM) bit će u subotu 5. ožujka predstava "Priroda i društvo ili Uvod u kapitalizam za početnike", autora Maje Sviben, Vedrana Peternela i Nore Krstulović, koja tematizira kapitalizam na primjeru autorskog prava u dobu digitalne ekonomije.

Kako se ističe u najavi, riječ je o ambicioznom kazališnom projektu koji je osmislio kolektiv SKROZ, režira ga Nora Krstulović, a koproduciraju ga ZKM i HDS ZAMP.

Predstava je namijenjena višim razredima osnovne i prvim razredima srednje škole, a bavi se poviješću autorskoga prava i svim uz njega vezanim nedoumicama u vremenu interneta i mobilnih tehnologija.

"Da je mladić po imenu Wolfgang Amadeus Mozart u svoje vrijeme poželio čuti najveće domaće i inozemne glazbene hitove, mogao bi birati isključivo između nabavljanja ulaznice za koncerte ili nabavke nota, ne bi li si rečene hitove odsvirao – sam", stoji u najavi.

"Danas je glazba, kao i gotovo bilo koji drugi autorski 'proizvod', dostupna publici diljem svijeta, pa često zaboravljamo kako se niti jedna knjiga nije napisala sama; da se skladbe, filmovi i predstave ne materijaliziraju spontano, već da iza svakog od tih djela stoji nečiji – rad", dodaje se.

"Što je napredak tehnologije s vremenom donio autorima, a što konzumentima njihovih djela, i kako su se kroz povijest mijenjala prava jednih i obveze drugih, a kako s njima stojimo danas? Kako koncepte, odnosno pojmove intelektualnog vlasništva i autorskog prava, objasniti mladoj publici i navesti je da počne promišljati o prihvatljivim modelima njihove zaštite?", neka su od pitanja koja postavlja ta predstava.

O "tajnoj vezi" žutog tiska, W. A. Mozarta, selfie stickova i parafiskalnih nameta, izvođači Anđela Ramljak, Dora Polić Vitez, Edvin Liverić, Jasmin Telalović, Mia Biondić i Zoran Čubrilo u predstavi progovaraju u imaginarnoj TV emisiji "Priroda i društvo", koja će kapitalizam raščlanjivati na primjeru autorskog prava u doba digitalne ekonomije.

"Kako postati poznat i zašto ne, na svakoj će izvedbi objasniti po jedna stvarna domaća autorska zvijezda, a da sve prođe u revijalnom tonu pobrinut će se svirkom uživo kućni band predstave", ističe se u najavi.

Dramaturg je Maja Sviben, autori glazbe Vedran Peternel, Dušan Vranić & ansambl predstave, oblikovatelj svjetla Aleksandar Čavlek, a kostimografkinja Hana Letica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:31