IVA MIHALIĆ

PRISTOJNA CURA KOJA U ZADNJE VRIJEME IGRA NEGATIVKE 'Volim kada oni što djeluju milo tumače loše ljude. Zašto bi morali izgledati kao Gargamel?'

 Goran Mehkek / CROPIX
Glumica koju u kinima možemo vidjeti kao tajnicu premijera, ‘ženu koja zna igru’, u filmu ‘Osmi povjerenik’, u zagrebačkom HNK utjelovit će uskoro Regan, pohlepnu kćer kralja Leara, u istoimenom Shakespeareovu komadu koji je prvi put na repertoaru 23. veljače

Glumica Iva Mihalić, koju u kinima gledamo kao tajnicu premijera u filmu “Osmi povjerenik” u režiji Ivana Salaja, uskoro će zaigrati u matičnom kazalištu, zagrebačkom HNK, u predstavi “Kralj Lear”, gdje joj je pripala uloga Regan, srednje kćeri Learove.

Regan, pohlepnice za nasljedstvom koja u to ime laska ocu, a potom ga izda. Pohlepnicu udatu za pohlepnika, vojvodu od Cornwalla (Luka Dragić), koji sa svojom jednako pohlepnom sestrom Goneril (Ana Begić) dijeli istog ljubavnika Edmunda (Bojan Navojec). Shakespeareova Regan, kako ju je osobno doživjela u procesu rada koji se približava koncu, premijera je 23. veljače?

Povodljiva žena

- Ona mi se čini kao poprilično nestabilna i povodljiva žena opterećena očevom figurom. Tijekom našeg procesa i otkrivanja likova meni najzanimljivija osobina kod Regan jest da ona zapravo ne djeluje sama, nije lik koji preuzima inicijativu, nego čeka inicijativu drugog, sestre Goneril ili muža Cornwalla i tek u ‘zaštiti’ druge osobe izlazi njezina mračna strana - reći će Iva Mihalić o ulozi u predstavi u režiji Jansuza Kice. Ovo joj je treći put da radi Shakespearea.

- U mojem skromnom iskustvu na kazališnim daskama, ‘Lear’ mi je svakako najzanimljiviji dosad. Ovako samo na čitanje, najzanimljiviji mi je Shakespeareov. ‘Škotski komad’, čije pravo ime ne spominjemo da se ne ureknemo. Ali nisam ga radila tako da ne znam kako bih ga doživjela kroz proces - govori Iva Mihalić.

Bojan Navojec u “Learu” igra njezina priležnika Edmunda, više je puta bio njezin ljubavni suradnik u kazalištu kao i na velikom ekranu. U filmu “Tramontana” imaju ljubavni susret, u “Vučjaku” mu je zakonita supruga. U “Razbojnicima” joj je, kao jedan brat, prisegnuo na vjernost, a kao drugi brat kojeg također glumi pokušao ju je prisiliti na brak. Komentirajući ljubavnu suradnju s Ivom Mihalić, Bojan Navojec je rekao: “Vjerujem u zakonitost velikih brojki. Upornost mi je vrlina i igram na njezinu izmorenost”.

- To je taj njegov bjelovarski šarm, kako on voli reći, volim njegovu šašavu glavu. Nemam ništa protiv takve podjele, on je nadasve duhovit, inteligentan i odličan partner, a vidim, vama je otkrio i svoju zavodnički strategiju, hahaha. Dugo surađujemo skupa na raznim projektima i uistinu smo dobri frendovi i suradnici. Privatno mi nije nikad pokušao prisegnuti na vjernost - o partneru će koji je očito, zasad, u njezinoj karijeri neizbježan.

Frano Mašković

S ex-YU zvijezdom Mikijem Manojlovićem, koji je u naslovnoj ulozi Leara, ovo je glumici prva veća suradnja, sreli su se, podsjeća, kratko u kadru u filmu Rajka Grlića “Neka ostane među nama”.

Najrecentnija uloga koju Iva Mihalić bilježi u kinematografiji je “Osmi povjerenik”, gdje tumači tajnicu premijera, ambicioznu, dotjeranu, ženu “koja zna igru”. Partner, dečko s kojim ima intimne scene, je ZeKaeMov glumac Frano Mašković za kojeg njezin lik iz novina sazna da je imao posla s prostitutkama i drogom.

- Frano Mašković i ja odlično smo surađivali, zapravo smo prvi put radili zajedno. Frano je divan glumac, partner i prijatelj, drago mi je da smo napokon imali priliku raditi zajedno, i to na tako odličnom projektu s uistinu odličnom filmskom ekipom - rekla je glumica kojoj, sad je i iz filma Ivana Salaja bjelodano, odlično idu uloge odrešitih i loših. Kako svi koji je znaju privatno, znaju da je dobra i pozitivna osoba, pitamo je je li joj i veći izazov igrati đubretare i opasne?

Knjige i kazalište

- Negativci su uvijek zanimljiviji, a najzanimljivije je kad lik nije crno-bijeli. Sve zapravo ovisi o ulozi i inspiraciji, i kako uloga ‘sjedne’. Ja volim vidjeti, pogotovo na ekranu, kada oni koji djeluju dobro i milo igraju negativke i negativce. Dobro je i inspirativno vidjeti dobro napravljenu ulogu, nekako ne doživljavam da negativci moraju izgledati kao Gargamel da bi svi znali da su negativci - kaže glumica koja je prije nekoliko godina uložila novac i kredit u vlastiti stan na Gornjem gradu. Jedna je privatna briga iza nje.

- Trenutno, na sreću, dosta radim, a kada ne radim, slobodno vrijeme volim provoditi s prijateljima ili u aktivnostima koje me vesele kao što su joga, šetnje, gledanje serija, čitanje.... ništa previše ambiciozno u ovom trenutku. Kada uhvatim malo više vremena, voljela bih naučiti nešto novo. Recimo, nedavno sam se odvažila i otišla na radionicu gline kod prijateljice, moram priznati da mi nije baš išlo, ali možda s vremenom krene... - govori glumica. Od knjiga koje spominje preporučila bi čitateljima Studija “Genijalnu prijateljicu” i “Priču o novom prezimenu” Elene Ferrante.

Male histerije

- Te su me dvije knjige baš obuzele, veselim se trećem nastavku. Tu su još Novakov ‘Ciganin, ali najljepši’, ‘Kad je bog bio zec’ Sarah Winman i ovo ljeto sam na kiosku naišla na jako zanimljivu knjigu, za one koji vole krimiće, Sarah Bolton: ‘Male prljave laži’. Od predstava bih izdvojila ‘Magic night’ u ITD -u, ‘Ljude od voska’ i ‘Tri zime’ u HNK, ‘Šest lica traži autora’ u Kerempuhu, ‘Duet za jednoga’ na sceni Ribnjak. Nisam još pogledala sve predstave sa svoje liste, tako da je ovo kraća lista preporuka - kaže.

Kazalište je hektična sredina i mnogo je humorističnih trenutaka koje zaposlenik jednog konglomerata kao što je HNK doživi u jednom danu.

- Gomila je to sitnih trenutaka, koji možda nikom drugom ne bi bili smiješni osim nama. Recimo, kada usred predstave netko od kolega izgovori krivi tekst ili pogriješim ja, pa se svi počnu smijuljiti. Slatke su to histerijice. U svakom slučaju, od kolegica me najviše nasmijava Ana Begić. Jedna je Ana Begić - završava Iva Mihalić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. ožujak 2024 10:27