PREMIJERA U ZKM-u

'PROBA ORKESTRA' Socijalna alegorija koja 40 godina kasnije govori o društvu danas

Iz predstave 'Proba orkestra'
 ZKM
 

Priča o jednom neposlušnom orkestru, koja je zapravo priča o društvu u kojem živimo, bit će premijerno izvedena sutra u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM). Riječ je o "Probi orkestra", njihovoj prvoj premijernoj predstavi ove sezone. Nastala je prema filmu Federica Fellinija i Brunella Rondija, čiju adaptaciju i dramatizaciju potpisuje Nina Mitrović, a režiju Edvin Liverić. Glazbu su skladali Nino Rota i Merima Ključo. Ilustracije uz predstavu djelo su slikarice Tisje Kljaković Braić, koja priprema izložbu radova nadahnutu tom predstavom. Zanimljivost predstave je i filmska glazba, koju izvode mladi glazbenici: violončelist Janko Franković, vibrafonist Pavle Golubić, fagotistica Lana Juranić i saksofonist Marin Živković.

- Ovo je predstava i o glazbi i o orkestru, naravno, no ponajprije je riječ o društvu danas, o sukobu vlasti i društva. Nijedan od likova nije pisan crno-bijelom tehničkom, odnosno, nema good guys i bad guys. Tijekom predstave dirigent kaže puno stvari s kojima se apsolutno slažem, a slažem se i s nekim stvarima koje kažu članovi orkestra. S druge strane, govore i rade stvari koje mi nisu u redu: on, primjerice, koristi svoj položaj, a oni se ne pitaju je li situacija u orkestru takva zbog njihova ponašanja - kaže Liverić.

U predstavi glume: Milivoj Beader, Robert Budak, Dean Krivačić, Barbara Prpić, Danijel Ljuboja, Maro Martinović, Frano Mašković, Pjer Meničanin, Nadežda Perišić Radović, Dora Polić Vitez, Anđela Ramljak, Slavko Sobin, Petra Svrtan... Predstava traje sat i pol.

- Fellini je zapravo 1978. godine radio vrlo politički film, bez obzira koliko on to nije htio priznati. Riječ je o socijalnoj alegoriji. Nina Mitrović, koja je prema njegovu predlošku napisala novi tekst, koji se više tiče nas, društva 40 godina kasnije, sa situacijama koje se više tiču nas danas - ističe Liverić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:21