GABLEC NA GRADILIŠTU

PRVA PREMIJERA SEZONE U GAVELLI TEK U VELJAČI 'Kiklop' će nakon više od 40 godina ponovno igrati na kazališnoj sceni

Dražen Ferenčina sezonu je predstavio na gradilištu u predvorju teatra
 

U kazalištu Gavella jučer je održan “Gablec na gradilištu”, odnosno druženje u predvorju kazališta, gdje se posljednjih godinu dana uređuje nova Scena 121.

U tom, prilično radnom okruženju, gdje se još ni ne nazire kako bi nova dvorana trebala izgledati, glumci Enes Vejzović i Filip Šovagović skuhali su grah, a najavljena je i nova sezona.

glumci Filip Šovagović i Enes Vejzović skuhali su grah

Ove godine Gavella prilično kasno ima prvu premijeru - većina drugih gradskih kazališta imala ju je već u rujnu, dok će u kazalištu u Frankopanskoj ona biti tek 8. veljače iduće godine. No, zato je riječ o velikom zalogaju - na sceni će se, nakon punih 40 godina pauze, izvesti “Kiklop” Ranka Marinkovića, i to u režiji Zlatka Svibena.

Kapitalno djelo

Publika je taj komad imala priliku gledati više od 40 godina, kada je igrao u HNK, u režiji i dramatizaciji Koste Spaića. Rad na tom komadu već je počeo: naime, dan prije “Gableca” održana je prva čitača proba predstave koja će biti prilično velika - u njoj, naime, sudjeluje čak 30 glumaca.

- Sjećam se da je prije nekoliko godina baš u Jutarnjem listu bila anketa među 40-ak važnih ljudi iz javnog života naše zemlje i da je u njoj baš ‘Kiklop’ istaknut kao najbolji hrvatski roman svih vremena. Riječ je o kapitalnom djelu naše književnosti, bez sumnje. Atmosfera koja dominira tim romanom, a ponajviše ciljam na beznađe, karakterizira i naše vrijeme. Zbog toga ni malo ne sumnjam da će publika suosjećati s glavnim junakom Melkiorom Tresićem, kao i da će osjetiti rečenice koje govori Maestro... - kaže Dražen Ferenčina, ravnatelj kazališta.

Najavio je i kako u novoj sezoni, osim “Kiklopa”, pripremaju i premijeru predstave Dine Pešuta “Stela, poplava” u režiji Selme Spahić te “Borba i dosada: Kratka povijest rock & rolla” Borivoja Radakovića, u režiji Krešimira Dolenčića. Osim toga, održat će se i 33. Gavelline večeri, i to od 1. do 14. prosinca, a u ta dva tjedna izvest će se 12 predstava. Sve to održavat će se dok radovi na novoj sceni još traju.

Scena 121

Očekuje se, naime, da bi trebali biti gotovi u svibnju iduće godine, tako da će pozornica zabljesnuti u punom sjaju zapravo tek iduće sezone. U planu je da novi prostor ima oko 120 mjesta, a neće biti namijenjen samo za izvođenje predstava, nego i brojnim drugim događajima, među kojima su, primjerice, i promocije knjiga te mali koncerti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:20