SOLIDARNOST NA DJELU

RAVNATELJICA ZKM-a PONUDILA SMJEŠTAJ GAVELLI 'Izgleda da neće biti druge nego da se nabijemo u jedno kazalište i da nas mjesečno gleda 130 ljudi'

 DK Gavella
 

Nakon što je javno obznanjeno da je Dramsko kazalište Gavella u petak dobilo ocjenu statičara crveno za upravne prostorije kazališta, kojima prijeti zid i krov susjedne Hotelijersko-turističke škole, te ocjenu žuto za prostore scene i gledališta, jedan od brojnih poziva koje je primio ravnatelj Dražen Ferenčina bio je i poziv ravnateljice ZKM-a Snježane Abramović.

- Ravnateljica ZKM-a nazvala me i ponudila Gavelli smještaj u svom kazalištu u Teslinoj. Zahvalio sam na velikodušnoj ponudi, no također izrazio nadu da će naše kazalište ipak biti, na vrijeme, prije dozvole rada za kazališta, sanirano. Ako ne budemo na vrijeme sanirani, onda nema druge nego da se Gavella i ZKM nabiju u jedno kazalište i da nas mjesečno gleda 130 ljudi, prema korona mjerama - rekao je ravnatelj Gavelle Dražen Ferenčina.

Ravnateljica ZKM-a Snježana Abramović ponudila je privremeno gostoprimstvo, smatrajući to moralnom gestom.

- Gavella je vrlo respektabilno kazalište. Situacija u kojoj se ono u ovom času nalazi za mene je strašna tuga i ne smije se dogoditi da nemaju prostor za igru. Njihova se zgrada mora sanirati - rekla je ravnateljica ZKM-a Snježana Abramović.

Dramsko kazalište Gavella inače je na vrijeme poslalo svim nadležnim uredima zahtjev za provjeru stanja nakon potresa, a statičari su došli tek u petak s najavom da će još jednom doći detaljnije provjeriti stanje i to iza praznika rada. Nepovoljna ocjena za Gavellu koja je stigla sada je šokantna i zato što nitko nije mislio da će Gavella takvu dobiti.

- Jedna je tema zgrada škole koja prijeti urušavanjem na upravne prostorije teatra, zbog čega one imaju ocjenu crveno, a druga su tema prostorije scene i gledališta. Mi smo mislili da ćemo za njih dobiti ocjenu zeleno. Naš je primjer u tom smislu poučan; laici ne mogu donositi procjenu stanja na temelju onoga što je prostim okom vidljivo, već struka treba raditi svoj posao - komentirao je ravnatelj Gavelle.

Među brojnim ljudima koji su reagirali na jučerašnju objavu stanja u Gavelli, neki su sugerirali da Gavella otvori račun za pomoć.

- Nadamo se ipak da na sanaciju nećemo čekati koliko čekamo na dovršetak izgradnje druge scene čije gradilište nije, po sadašnjoj procjeni, stradalo. Bilo bi, dakako, najbolje da se istovremeno sanira postojeća i izgradi nova scena - kaže Ferenčina.

Kada i kako će se pronaći rješenje za srednju školu čiji zid i krov prijeti kazališnoj upravi, pitanje je na koje u Gavelli ne misle da mogu utjecati, niti davati odgovore.

Radi neriješenog pitanja padanja materijala na zajedničko dvorište, Gavella ne može na službeni ulaz, nego se u teatar ulazi preko stražnjeg bloka, odnosno preko terase internog kafića, podsjeća ravnatelj Ferenčina koji vodi kazalište osnovano 1953. odmetničkom akcijom dr. Branke Gavelle, kada je legendarni redatelj i profesor sa skupinom glumaca odlučio se pozdraviti s HNK i zauzeti njegovu tadašnju drugu scenu, Malo kazalište u Frankopanskoj, ne bi li tamo stvorio teatar kakav je mislio da je primjeren novom dobu.

Čuvena odmetnička akcija u kojoj su sudjelovali i očevi današnjih članova ansambla jedan je od najvažnijih događaja u povijesti hrvatskog kazališta. Dramsko kazalište Gavella će za tri godine slaviti 70 godina slavne povijesti. U međuvremenu imperativ je da se u Frankopanskoj nakon potresa - kako bi rekao Voltaire u “Candideu” kojeg inače i igra Gavella - sagradi Lisabon, stariji i ljepši.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:49