BALETAN KOJI PJEVA IVU ROBIĆA

SIMON YOSHIDA, DRUŽELJUBIVI JAPANAC U ZAGREBAČKOM BALETU Rođen u Tokiju, a otac mu je iz Bangladeša

 Dragan Matić / HANZA MEDIA

Solist Baleta zagrebačkog HNK Simon Yoshida (25) svojim je dolaskom u Zagreb stvorio presedan, publici se istodobno predstavio i kao baletni plesač, prvi put u “Romeu i Juliji” Patricea Barta, a potom i kao pjevač kada je u predstavi “Tri zime” izvanredno otpjevao Robićeve “Golubove” s kolegicom Riekom Suzuki.

Iako nije prvi Japanac u zagrebačkom baletnom ansamblu, japanski baletan koji pjeva o “najljepšim ružama nad gradom” postao je odmah čovjek o kojem se govori.

- U početku nisam znao kako da se snađem. Nisam profesionalni pjevač, no ljudi su me silno hrabrili i na kraju sam se osobno emotivno vezao za pjesmu - govori Simon Yoshida (25), plesač rođen u Tokiju koji je s desetak godina počeo odlaziti na satove baleta.

Za dolazak u Zagreb odlučio se zbog dobrog iskustva drugih plesača koji su radili u HNK, a svidjele su mu se i umjetničke i programske vizije direktora Baleta Leonarda Jakovine. Od uloga koje je dosad plesao u Zagrebu najdraži mu je Von Balloczansky iz Krležinih i Mujićevih “Gospode Glembajevih”.

- Von Balloczansky je intenzivni muškarac. Natjerao me da se više nego inače pobrinem za svoj lik, što je, dakako, bilo i zadovoljstvo i izazov - govori Yoshida, koji najnovu baletnu premijeru zagrebačkog HNK, “Apoksiomena”, najavljuje kao jedno sasvim novo iskustvo i za plesače i za zagrebačku publiku s obzirom na koncept, poruku te način rada koji ne uključuje samo ples. Privatno, Yoshida je druželjubiva osoba i slobodno vrijeme koristi za druženje s kvalitetnim osobama i upoznavanje novih lica, što mu daje snagu da se vrati u dvoranu te, kako se u šali kaže u baletnom svijetu, “šuti i diže nogu”. Njegova druželjubivost djelomično ima veze i s time da mu je majka Japanka, a otac iz Bangladeša, odakle Simonu Yoshidi i otvorenost, veća nego što nalaže japanska kultura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:57