PREMIJERA U HNK ZAGREB

ŠPAREMBLEKOV FAUST Dopunjena baletna verzija europske mitske priče

 Mara Bratoš / HNK Zagreb
Odlučivši se za vječnu faustovsku temu Šparemblek je dio kolektivne memorije zapadnoeuropskoga kulturnog kruga dopunio transcendentalnim

'Johannes Faust passion', autorsko djelo proslavljena plesača, koreografa i redatelja svjetske karijere Milka Šparembleka bit će premijerno izvedeno u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu u petak, 20. veljače u 19,30 sati. Milko Šparemblek postavio je na zagrebačkoj pozornici svoje legendarne balete 'Pjesme ljubavi i smrti' G. Mahlera, 'Carmina Krležiana' F. Paraća, 'Amadeus monumentum' W. A. Mozarta i druge.

Balet, koreodrama u 17 slika Johannes Faust passion s iznimnim uspjehom već je bila izvođena na zagrebačkoj pozornici 2001. godine, a novo uprizorenje bit će promijenjena i dopunjena verzija europske mitske priče, koja je i na značajnim međunarodnim gostovanjima potvrdila svoju začudnost, sveprisutnost i bezvremenost.

Odlučivši se za vječnu faustovsku temu, kako stoji u najavi, Šparemblek je dio kolektivne memorije zapadnoeuropskoga kulturnog kruga, dopunio transcendentalnim, pretočivši je u vizualno čitljiva i jasna događanja kroz slike i pokrete.

Glazbenu podlogu predstave čine srednjovjekovne vokalne skladbe, djela iz opusa Johanna Sebastiana Bacha i originalna glazba Nevena Frangeša, uz tekstove Johanna Wolfganga Goethea i Milka Šparembleka. Asistentica koreografa je Spomenka Šparemblek, scenograf Nenad Fabijanić, kostimografkinja Dženisa Pecotić, oblikovatelj svjetla Miljenko Bengez.

U glavnim ulogama nastupaju Edina Pličanić, Iva Vitić Gameiro, Tamás Darai, Guilherme Gameiro Alves uz gotovo cjelokupni baletni ansambl.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:28