POPULARNI FILOZOF

SREĆKO HORVAT LANSIRA SVOJE KAZALIŠTE 'Samo moja filozofija možespasiti kazalište'

 Tomislav Kristo / CROPIX;
Plan je da se u HNK jedanput mjesečno održavaju debate o kazalištu i društvu, a gostovat će Eco, Haneke, Fiennes...

Seli li se Subversive festival u zagrebački HNK? Barem onaj dio programa koji je uređivao Srećko Horvat, najrazvikaniji mladi hrvatski filozof?

Podsjetimo, prošle jeseni je dio ekipe jednog od najpopularnijih zagrebačkih kulturnih festivala predvođen Horvatom, nakon šest uspješnih izdanja napustio organizacijski tim festivala. A Horvat je, izgleda, svoju novu nišu našao u sklopu programa nove intedantice zagrebačkog HNK Dubravke Vrgoč.

Dosadašnja ravnateljica ZeKaeM-a u rujnu preuzima svoju novu, vruću funkciju i nevoljko razgovara o posebnim dijelovima programa upozoravajući kako je Filozofski teatar ipak samo off program. Ipak, upravo taj dio izdvaja kao inovativni koncept ne samo u Hrvatskoj nego i svijetu. - Pod umjetničkim vodstvom Srećka Horvata, koji je na sličan način teorijski program Subverzivnog festivala pretvorio u svjetski relevantne događaje, vodeći svjetski filozofi bit će pozvani da ponude nova ili već postojeća dramska djela ili da reinterpretiraju klasike, u suradnji s hrvatskim i regionalnim redateljima i glumcima - navodi Vrgoč.

Dakle, plan je da se u HNK jedanput mjesečno održavaju debate o kazalištu i društvu. Također, svake godine se planira i produkcija kazališnih predstava po tekstovima vodećih suvremenih filozofa.

- Kako trenutačno na svijetu ne postoji ni jedno nacionalno kazalište sa sličnim programom, cilj je ovog programa da postane i “izvozni brend” HNK - objašnjava.

Horvat još uvijek ne želi otkrivati konkretna imena jer su, kaže, čekali imenovanje novog intendanta.

No, kao goste debata već najavljuje i “teškaše” kao što su Ralph Fiennes i Herta Müller, Michael Haneke i Ken Loach, Umberto Eco i Amos Oz.

Ako će “Subversive u kazalištu” polučiti barem dio uspjeha koji je imao festival i u zagrebački HNK dovući novu, mladu publiku, onda je ovo program koji treba pozdraviti. Kao jedan od aduta Filozofskog teatra je i filozofski superstar - Slavoj Žižek. Na repertoaru se nalazi njegova reinterpretacija Euripidove Antigone.

Na repertoaru je i Platonova Republika francuskog filozofa Alaina Badioua.

- Još otkad je Vanity Fair objavio da Alain Badiou piše scenarij za filozofski blockbuster u kojem bi Sean Connery glumio Sokrata, interes za Platona ne jenjava - objašnjava Vrgoč.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:17