DENIS VIEIRA

'Sretan sam što konačno plešem u Hrvatskoj'

Denis Vieira
 Ante Čizmić / HANZA MEDIA

Baletan Denis Vieira došao je u Split, gdje će plesati u baletima “Gusar” i “Orašar”. Solist Staatsballetta pred splitskom će publikom prvi put nastupiti u utorak, u “Gusaru”, a otplesat će tri predstave. Potom će plesati u četiri “Orašara”, koji se u splitskom HNK još uvijek pleše na koreografiju majstora Waczlawa Orlikowskog, koja je originalno postavljena u HNK Zagreb 1970., s čijeg je repertoara skinuta prije nekoliko godina kako bi je zamijenila koreografija Dereka Deanea.

Viera je u Splitu prvi put, kaže, i drago mu je da je u svom gustom rasporedu pronašao dovoljno vremena da zapleše s ansamblom HNK.

- S Igorom Kirovom, ravnateljem Baleta, dugo sam dogovarao suradnju. Raspored u Berlinu, kao i dodatni projekti koje imam, nisu mi prije ostavljali dovoljno vremena, tako da sam neprestano odgađao dolazak u Hrvatsku. Zato mi je posebno drago što sam sad ipak uspio doći i sretan sam što, eto, konačno plešem u Splitu - kaže Viera, kojem je ovo put da je u Splitu.

U Gusaru će plesati ulogu Conrada, glavnog pirata, koji prelazi more kako bi spasio svoju ljubav Medoru. Priču o ljubavi i izdaji Vieira je gotovo mjesec dana vježbao sa splitskim plesačima.

- Nije bilo lako, moram priznati. Trebalo je dosta truda uložiti u tehnički dio baleta, a uloga ima i dosta glumačkih elemenata. Osim toga, uvijek je izazov raditi s novim ansamblom, ali mislim da smo to uspješno uvježbali. Na publici je da procijeni, naravno - kaže Viera, koji će u “Orašaru” igrati ulogu Princa.

Brazilski baletan je nakon školovanja u baletnoj školi Boljšoj baleta u rodnom mu Joinsvilleu, prvoj baletnoj akademiji koju je ova ugledna institucija otvorila izvan Rusije, svoju karijeru nastavio u Europi. Trenutno je solist berlinskog Staatsballetta. Do sada je plesao u baletima slavnih koreografa, među kojima su John Cranko, George Balanchine, Roland Petit, Jiri Kylian, a u Berlinu je plesao u “Orašaru” Nacha Duata, “Giselle”, Patricea Barta (čije je balete “Romeo i Julija” i “Elizabeta Austrijska” mogla vidjeti i zagrebačka publika, jer ih je Bart postavio za HNK), “Daphne i Chloe” Benjamina Millepieda te “Dragulje” Georgea Balanchinea.

- Nakon četiri izvedbe “Orašara” u Splitu, vraćam se u Berlin. Tamo se odmah bacam na posao: počinju probe za “Romea i Juliju” - kaže Vieira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:39