NOVA GENERACIJA

SRIJEDA NA PIF-u Robotsko kazalište lutaka u misiji na Mars, projekcija 'Ježeve kućice', lutkokabaret...

 Profimedia, Sciencephoto RM

ZAGREB - Program 50. Međunarodnog festivala kazališta lutaka PIF u srijedu donosi četiri lutkarske predstave profesionalnih kazališta te pet školskih lutkarskih skupina, jednu projekciju animiranog filma, lutkokabaretsku izvedbu te predstavljanje monografije posvećene bardu hrvatskog lutkarstva Zvonku Festiniju.

Kako se ističe u najavi, program počinje gostovanjem Gradskog kazališta Zorin dom Karlovac na Sceni Travno u 11 sati s predstavom "Male priče o nestašnoj Sonji", namijenjenoj namlađima, od tri godine starosti nadalje.

Predstava je nastala po motivima ruske priče Andreja Usačeva "Pametni psić Sonja" o kujici koja je svaki dan ostajala sama kod kuće a, kako je bila znatiželjna, neprekidno su joj se događale neke zanimljive zgode.

U Dječjem kazalištu Dubrava u 13 sati u programu je predstava za djecu od pet godina nadalje "Pavao i njegov glavao" Kazališta Prijatelj, najavljena kao mala scenska antologija hrvatske dječje poezije za koju je izvođač i redatelj Hrvoje Zalar dobio nagradu Hrvatskog glumišta za najbolju ulogu u predstavama za djecu i mlade, te nagradu na Sedmom festivalu glumca za najbolju mušku ulogu 2000. godine.

Zagrebačko kazalište lutaka u 18 sati ugostit će Kazalište lutaka Maribor iz Slovenije s predstavom "San o zvijezdi" (6+), po istoimenoj priči Charlesa Dickensa nastaloj nakon smrti autorove sestre.

"To duboko iskustvo prijelaza na drugi svijet, ispričano je kroz prekrasnu priču o visinama – o zvijezdi – o onome što svi žele učiniti i mjestu na kojem će ponovno sresti svoje bližnje", stoji u najavi.

Također u 18 sati, na platou Mamutice robotsko kazalište lutaka, projekt skupine srednoškolaca iz Zagreba pod nazivom LenTinTin Studios, izvest će predstavu za djecu i odrasle "XKCD: Spirit". Predstava je nastala po istoimenu stripu Randalla Munroea o robotu (roveru) Spiritu u misiji na Marsu, a govori o želji za povratkom kući glavnog lika, koji smatra da mora uspješno odraditi posao prije nego što se smije vratiti.

Sam zaplet je u osnovi adaptacija "Djevojčice sa žigicama" Hansa Christiana Andersena, pokazujući kako klasična priča može biti modernizirana na inspirativan način.

U sklopu programa "Mali lutkari na PIF-u" u 18,30 sati na platou Mamutice bit će izvedene i predstave osnovoškolskih lutakarskih skupina "Ja neću biti vuk" i "Tvrdoglavo mače" (OŠ Frana Galovića); "Izgubljena kućica" (OŠ Bartola Kašića), "Voda" (OŠ Trnsko) i "Rajsko voće na uglu" (OŠ Pavleka Miškine).

U 20 sati, na otvorenom prostoru zapadne strane zgrade Kulturnog centra Travno bit će upriličena projekcija animiranog filma "Ježeva kućica" kanadske autorice Eve Cvijanović, nastalom prema klasičnoj poemi Branka Čopića.

Za publiku stariju od 12 godina, u Pivnici Medvedgrad bit će u 21 sat upriličen "Lutkokabaret", interaktivni lutkarski varijete u izvedbi studenata Umjetničke akademije u Osijeku, koji će gledateljima omogućiti dobru zabavu u duhu doba kada je taj oblik improvizacijskog kazališta bio vrlo popularan.

"Izvođači će pomoću različitih lutkarskih tehnika izvesti nekoliko etida popraćenih glazbom i pozvati publiku na suigru. Lutke, glazba, pjevanje, ples... samo su neke od stvari koje vas očekuju", stoji u najavi.

Program 50. PIF-a donosi u srijedu i predstavljanje monografije "Zvonko Festini - karizmatični bard hrvatskog lutkarstva" priređivača i urednika Bože Čovića, u, 19,30 sati u Etno art galeriji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:32