PREMIJERA U SVETVINČENTU

STAGING A PLAY: TARTUFFE Novi projekt Matije Ferlina i Zagrebačkog plesnog ansambla nadahnut Molièreom

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 23.10.2017. u 14:20

Jelena Janković

'Tartuffe' Matije Ferlina

 

ZAGREB – Nagrađivani koreograf i redatelj Matija Ferlin priprema novi projekt u produkciji i izvedbi Zagrebačkog plesnog ansambla - Staging a Play: Tartuffe naslov je novog rada koji će premijerno biti izveden 25. studenoga u Mediteranskom plesnom centru u Svetvinčentu te potom u Zagrebu. Projekt nastaje u produkciji Zagrebačkog plesnog ansambla i suradnji sa Istarskim narodnim kazalištem - Gradskim kazalištem Pula, Zagrebačkim kazalištem mladih i Mediteranskim plesnim centrom.

 

Nastavljajući svoj višegodišnji interes za jezik, posebice za istraživanje odnosa između verbalnog i tjelesnog izričaja u izvedbenim umjetnostima, Ferlin se u ovom projektu posvećuje postavljanju Molièreovog kanonskog dramskog teksta koji će izvođačima umjesto kao tekstualni predložak, poslužiti kao slojevita koreografska partitura.

Jelena Janković

'Tartuffe' Matije Ferlina

 

Nakon prve Staging a Play produkcije nastale 2015. godine u kojoj je, prema istom principu, postavio Staklenu menažeriju Tennesseeja Williamsa (nagrada za najbolju predstavu, 8. Bijenale suvremenog plesa u Sloveniji), Ferlin je za drugi dio ciklusa odabrao obraditi jednu od najpoznatijih svjetskih komedija.

Dramske će replike tako i u ovoj izvedbi biti dokinute te zamijenjene fizičkim vokabularom, a čitava koreografija nastaje razvojem specifičnog sistema koji autor razvija posljednjih nekoliko godina te u kojem je moguće prepoznati  njegov karakterističan autorski stil. Ferlin i u ovom projektu nastavlja suradnju sa svojim dugogodišnjim suradnicima – Mauriciom Ferlinom (scenografija),  Lukom Prinčićem (glazba) i Jasnom Žmak (dramaturgija).

Predstavu izvode Petra Chelfi, Andreja Jandrić, Domagoj Janković, Darko Japelj, Sintija Kučić, Marin Lemić, Roberta Milevoj, Petra Valentić i Kasija Vrbanac.

ELIPSO

Izdvajamo