VJEČNO GOGOLJEVO DJELO

STIŽE REVIZOR! Filip Juričić u prvoj premijeri sezone Kazališta Komedija o svijetu u kojem 'ništa nije na svom mjestu'

 Saša Novković
 

ZAGREB – Nakon spektakularnog otvorenja 67. sezone zagrebačko Kazalište Komedija predstavlja prvu ovogodišnju premijeru: u Zagreb 20. listopada stiže Revizor Nikolaja Vasiljeviča Gogolja, zacijelo najpoznatije svjetske društvene komedije. Odlična glumačka postava pod redateljskom palicom Dražena Ferenčine najava su još jednog odličnog ostvarenja i još jedne hit predstave kultnog zagrebačkog kazališta.

Predstava Revizor se bavi se ljudskim naravima i negativnim pojavama, ali je i komedija karaktera i situacije. Ismijavanje društvenog stanja i ljudske naravi je tema koja je uzeta iz društvene stvarnosti carske Rusije u prvoj polovini 19. stoljeća. Damir Lončar zaigrat će ulogu upravitelja grada, dok će Dubravka Ostojić igrati njegovu ženu. Nina Kaić Madić i Ana Magud pojavit će se u ulozi njihove kćeri Marije, Davor Svedružić kao školski nadzornik, Goran Malus u ulozi suca, Ivica Zadro kao kurator dobrotvornih ustanova, Igor Mešin kao upravitelj poštanske stanice dok će Saša Buneta biti mjesni vlastelin, isto kao i Vanja Ćirić.

Filip Juričić zaigrat će jednu od glavnih uloga – Hlestakova iz Sankt Peterburga, a u ulozi njegovog sluge zaigrat će Ivan Magud. Tu su još i Ljubo Zečević, Dražen Bratulić te Marija Borić kao gostioničarka. Scenografiju potpisuje Miljenko Sekulić dok je kostimografkinja Marita Ćopo. Autor glazbe je Mate Matišić, a Rajko Pavlić je odgovoran za scenski pokret.

Ideja komedije sadržana je u jednoj izjavi samog Gogolja: “U Revizoru sam nakanio skupiti na jednu hrpu sve ružno u Rusiji koje sam tada poznavao, sve nepravde koje se čine na onim mjestima i u onim prilikama u kojima se od čovjeka traži najviše pravednosti i u isti se mah svemu narugati.” Radnja se događa se u dalekoj provinciji u kojoj vladaju nered i korupcija. U takvoj sredini pojavu kicoškog besposlenjaka i blefera Hlestakova mještani zbog gluposti i straha zamjenjuju za državnog revizora koji je slika birokratskoga mentaliteta i njegovih žrtava. Korupcija, mito, zloporaba položaja i moći sinonim su ne samo nekadašnjeg nego i našega doba.

Saša Novković

Tekst je preveo Zlatko Crnković, a za dramaturšku obradu zaslužan je sam redatelj, Dražen Ferenčina. “Revizor svakako spada u velike komade koji za svako kazalište predstavljaju izazov u umjetničkom, tehničkom i produkcijskom smislu. Mislim da je stavljanje ovog djela na repertoar Komedije odličan potez, najviše zbog izuzetno vrijednog i talentiranog glumačkog ansambla koji može igrati najzahtjevnija djela svjetske i domaće književnosti“, izjavio je Dražen Ferenčina te dodao: “Kad se u kazalištu bavim Gogoljem trudim se pronaći razloge zašto je taj pisac već skoro dvije stotine godina jednako zanimljiv publici. Očito je da njegovi tekstovi imaju nešto što nas i danas privlači. Komične situacije su jednako smiješne kao i u 19. stoljeću, a možda i više. Likovi su prepoznatljivi u svim vremenima, a problemi koji se obrađuju ostaju isti. Gogoljeva sklonost prema preuveličavanju i fantaziji te osjećanje svijeta u kojem ništa nije na svom mjestu, govori nam o piscu koji je naš suvremenik“.

Poznato je da Gogolj nije bio zadovoljan praizvedbom svog Revizora i vrlo je oštro kritizirao grozne perike, klaunovsku odjeću i grubo karikiranje u koje su zapali glumci. Stoga je i napisao 'Upozorenje onima koji bi htjeli odigrati Revizora kako treba'.

“Kao i svakom drugom dobrom komadu i Revizoru se može pristupiti na razne načine. Mi smo pokušali zadržati živahnost vodvilja, a s druge strane da to ostane ozbiljan komad. Nema tu pravila. Svaka predstava je nova i svaki put je drugačije. Nekad predstava nastane iz jedne rečenice, nekad iz neke slike ili odsviranog tona. Razni su putevi da se iz sveopćeg kaosa pokuša organizirati smisao i da se imaginarni unutrašnji svijet pretvori u vanjski opipljiv i živ. Ne volim se uvijek isto redateljski potpisati i mislim da, na neki način, redatelj mijenja identitet sa svakom predstavom“, kazao je Dražen Ferenčina koji će svoje novo redateljsko djelo predstaviti već ovoga tjedna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:44