PERFOMANS U KNAP-U

'ŠTO MI JE BEUYS REKAO DOK SAM MRTAV LEŽAO U NJEGOVOM NARUČJU' Što umjetnika čini dostojnog njegove teme?

Boris Kadin
 press

ZAGREB - Ciklus alternativnog kazališnog izričaja "Alt- Knap: Kazalište za sva osjetila" zagrebačkog kazališta Knap ugostit će u četvrtak 21. veljače projekt "Što mi je Beuys rekao dok sam mrtav ležao u njegovom naručju" performera Borisa Kadina, u čijem je središtu propitivanje esencije vrhunske umjetnosti.

Prema Borisu Kadinu, Joseph Beuys umjetnik je koji nadilazi sve kategorizacije. Zato je jedini koji je u mogućnosti pričati o Beuysu "mrtvi zec" koji, na otvorenju njegove prve samostalne izložbe, leži mrtav u njegovu krilu i sluša Josepha Beuysa kako interpretira rad Josepha Beuysa.

"Postoje tri osnovne kategorije/vrste umjetnika: oni koji su zaslužili temu kojom se bave; oni koji će ju možda zaslužiti, i oni koji definitivno nisu zaslužili svoju temu", ističe Kadin u najavi.

"Iz moje vizure, umjetnik može jedino biti dostojan teme ako je bezuvjetno preuzme na sebe i iznađe za nju dokaze u svome tijelu. Da bih dokazao ovu tezu, trebat će mi nož večeras", dodaje.

Njegov performans "Što mi je Beuys rekao dok sam mrtav ležao u njegovom naručju" propituje što je to u esenciji vrhunske umjetnosti, te odakle dolazi inovacija i što je to što čini umjetnika dostojnog njegove teme.

Tekst su napisali i osmislili Boris Kadin i Bojan Jablanovec, koji potpisuje i režiju. Projekt je nastao u produkciji slovenskog performing kolektiva Via Negativa, a u KNAP dolazi nakon zapažene prošlogodišnje izvedbe u Muzeju suvremene umjetnosti (MSUM) u Ljubljani.

Ciklus "Alt-KNAP: Kazalište za sva osjetila" zamišljen je kao izvedbeno diskurzivni ciklus u sklopu kojega nakon svake izvedbe slijedi neformalno druženje publike s autorima. Tako će Kadinov performans pratiti susret s autorom i izvođačem na temu performerske scene u Hrvatskoj, Sloveniji i Europi, njegovu iskustvu rada s Via Negativom te drugim performerskim mrežama i kolektivima.

Boris Kadin (1980.) međunarodni je umjetnik, autor projekata, performer i kustos koji djeluje u različitim umjetničkim disciplinama i koristi različite aktivističke strategije. Višegodišnji je suradnik slovenskog kolektiva Via Negativa, trenutno u suradnji s norveškom grupom Happy Gorilla Company. Radi na nizu eksperimentalnih filmskih projekata "WM-WolotovMachine" iz Zagreba. Surađuje s nizom europskih i svjetskih umjetnika, te je nastupao diljem Europe i u New Yorku, gdje je u Queens Museum predstavio svoj rad "69".

Sljedeće gostovanje u sklopu ciklusa "Alt- Knap: Kazalište za sva osjetila" bit će, 28. veljače, multimedijalna predstava "Ja sam Veronika", nastala prema motivima hit romana autora Paola Coelha "Veronika je odlučila umrijeti" u produkciji Kazališne organizacije Studio 9, autorski rad u izvedbi Karmen Sunčane Lovrić i Mladena Vujčića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 14:20