ATRAKTIVNA GOSTOVANJA NA FESTIVALU

'SVIRAJ TO PONOVNO, SAM' Woody Allen, Mario Kovač i Humphrey Bogart na Danima satire

 Kerempuh

ZAGREB - Hrvatsko narodno kazalište (HNK) u Mostaru gostovat će u utorak 4. lipnja na 43. Danima satire Fadila Hadžića u Satiričkom kazalištu Kerempuh u Zagrebu s predstavom "Sviraj to ponovo, Sam" po istoimenu filmu Woodyja Allena u režiji Marija Kovača, punom tipičnog woodyallenovskog britkog intelektualnog humora.

"Sviraj to ponovno, Sam" poznatoga redatelja, scenarista i pisca Woodyja Allena priča je o nedavno rastavljenu muškarcu, hipohondru i neurotičnom filmskom kritičaru, kojega prijatelj i njegova žena pokušavaju nagovoriti da ponovo počne izlaziti. Ujedno, Allenovo je djelo hommage filmskome klasiku, filmu "Casablanca", čiji se slavni glavni glumac Humphrey Bogart pojavljuje u fantazijama protagonista, dajući mu savjete kako postupati sa ženama.

"Allanov specifični humor, opušten tretman ozbiljne teme, te neprestan upliv fantazija u radnju kojima se potencira konfuzija glavnoga junaka, dodaju predstavi nove slojeve humora. Ova komedija postavljena je šezdesetih godina, no i danas se u režiji Marija Kovača doima svježom zbog vječne problematike muško-ženskih odnosa, sofisticiranog humora i vješto integriranih elemenata filmske i pop kulture", stoji u najavi.

Allana Felixa igra Robert Pehar, a glumački ansambl još čine Angela Bulum (Linda Christie), Ivan Skoko (Dick Christie), Ivo Krešić (Humphrey Bogart), Jelena Kordić Kuret (Nancy) i Nikolina Marić (Sharon). Scenograf i kostimograf je Davor Prah, a autor glazbe Tomislav Babić.

Dva beogradska gostovanja

Program 43. Dana satire nastavlja se u srijedu i četvrtak 5. i 6. lipnja gostovanjima dvaju beogradskih teatara, Jugoslovenskog dramskog pozorišta i Beogradskog dramskog pozorišta.

Jugoslovensko dramsko pozorište gostuje, u srijedu 5. lipnja, s predstavom "Zašto je poludeo gospodin R?" u režiji Bobe Jelčića, prema istoimenu filmu njemačkog redatelja Rainera Wernera Fassbindera iz 1970. godine.

"Djelo iznimne društvene kritičnosti, radikalan i šokantan komentar tipičnog modela 'jednodimenzionalne egzistencije' secira i preispituje postratno stanje u Njemačkoj, fokusirajući se na odnos pojedinca i društva te na njegov intimni svijet, etičke i moralne norme", stoji u najavi, Pronalazeći analogiju s ratnim i postratnim stanjem u regiji, Jelčić se u komadu bavi paradoksom današnjeg vremena, pojedincem koji se lažno stavlja u središte zbivanja da bi se dovelo do njegova – uništenja.

Dramaturginja je Nataša Govedarica, scenograf Aleksandar Denić, kostimografkinja Maja Mirković, a svjetlo je oblikovao Dejan Draganov.

Igraju Boris Isaković, Nataša Tapušković, Branko Cvejić, Dubravka Kovjanić, Milan Marić, Bojan Dimitrijević, Jelena Stupljanin, Vesna Čipčić, Feđa Stojanović, Pavle Korać i Rade Stojiljković.

U četvrtak, 6. lipnja, na Danima satire igrat će crnohumorni psihološki triler "Ničiji sin", treći dio "Posmrtne trilogije" hrvatskog dramatičara Mate Matišića u produkciji Beogradskog dramskog pozorišta i režiji Marka Misirače.

"To je obiteljska drama u kojoj se polako otkrivaju sablasti iz nedavne prošlosti, razdoblja Domovinskog rata devedesetih godina. Središnji lik je veteran Ivan, a u život čovjeka za kog vjeruje da mu je otac – sveučilišnog profesora, bivšeg političkog zatvorenika i političara Izidora Barića, naprasno i ucjenjivački upada njegov nekadašnji zatvorski čuvar, Srbin Simo", stoji u najavi.

Film "Ničiji sin" u režiji Antona Ostojića u Hrvatskoj je izazvao kontroverzne komentare zbog teme kojom se bavi. Ipak, bio je apsolutni je pobjednik 55. filmskog festivala u Puli 2008. godine, kada je osvojio čak šest Zlatnih arena, uključujući i Veliku zlatnu Arenu za najbolji film. Kontroverzna tragedija ničijih sinova zaživljava i u kazalištu gdje ju je potresno gledati, a još je potresnije vidjeti kakve posljedice ostavlja u stvarnosti.

Dramaturg je Ivan Velisavljević, scenograf Boris Maksimović, kostimografkinja Tatjana Radišić, a glazbu potpisuje Branislav Pipović.

Igraju Miodrag Krivokapić (Izidor, sveučilišni profesor, bivši politički zatvorenik), Danica Ristovski (Ana, njegova žena), Vladan Milić (Ivan, njihov sin, umirovljenik), Vasa Vraneš / Todor Jovanović (Josip, Ivanov sin, učenik drugog razreda osnovne škole), Milena Predić (Tonka, Ivanova bivša supruga, Josipova majka), Aleksandar Alač (Simo, umirovljeni pravosudni policajac), Lako Nikolić (Inspektor), Jovan Jelisavčić (Pacijent I) i Andrej Pipović (Pacijent II).

Jedan od najstarijih regionalnih festivala specijaliziranog teatra 43. Dani satire Fadila Hadžića održava se od 1. do 18. lipnja u zagrebačkom Satiričkom kazalištu Kerempuh, a donosi 13 naslova najkvalitetnijih recentnih satiričnih i komediografskih produkcija iz Hrvatske i susjednih zemalja u izboru selektorice Željke Turčinović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:37