HRVOJE BARIŠIĆ KAO HITCHCOCK

'TAJNA DVORCA STRAVE' Detektivski hit iz 60-ih na kojem su odrasle generacije djece, prvi put kao predstava

Luka Bulović, Matija Čigir i Silvio Mumelaš glume detektive Jupitera, Petera i Roberta
 Damil Kalogjera

Tri mala detektiva - Jupiter, Peter i Robert - u jednom od najpoznatijih romana za djecu Roberta Arthura “Tajna dvorca strave” krenuli su u hrabro istraživanje je li nadaleko poznati dvorac zaista uklet ili je na stvari nešto sasvim drugo.

Put je pun jeze, nezgoda i neobjašnjivih događaja, a rasplet nevjerojatan. To je priča koja će, u režiji Nine Kleflin, na sceni kazališta Trešnja 27. travnja biti ispričana prvi put, a predstavlja je, baš kao u knjizi, slavni filmski redatelj Alfred Hitchcock. Njega glumi Hrvoje Barišić, a detektive će zaigrati mladi glumci Luka Bulović, Matija Čigir i Silvio Mumelaš. Vizualni identitet predstave dizajnirao je nagrađivani ilustrator Zdenko Bašić. Traje oko sat i pol vremena, a namijenjena je svima koji imaju više od devet godina. No, ne odnosi se to samo na djecu, kaže Nina Kleflin, nego i na sve one koji vole tajne i vole kinematografiju Alfreda Hitchcocka.

- U mojoj je generaciji ova knjiga bila veoma poznata i svi smo bili oduševljeni s tri detektiva koji uz pomoć dva bicikla, knjižnice i svog uma rješavaju zagonetke. Svi smo se poistovjećivali s njima i pratili smo sve njihove zgode. Ova priča zapravo je dokaz da se u životu ne moraš bojati nepoznatog. Treba samo prići blizu onome što nas plaši i vidjeti što stoji iza toga - kaže Kleflin. Hrvoje Barišić, koji glumi Hitchcocka, priznaje kako knjigu nije čitao prije nego je počeo raditi na pripremi predstave, no kaže da mu se jako svidjela.

- Ovdje koristimo neki arhaičan jezik, jer je riječ o generaciji koja nije bila u kontaktu s današnjom tehnologijom. Zato je bio pravi izazov približiti cijelu priču današnjoj djeci, a da im bude razumljivo i zanimljivo - kaže Barišić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 13:41