PREMIJERA U GAVELLI

TESLA ANONIMUS Filip Šovagović želi u kazalištu rasvijetliti tajne 'istinskog heroja vremena'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 18.05.2017. u 13:33

HANZA MEDIA / Wikipedia

"Izumi koje nam je ostavio i za koje je smatrao da bi trebali biti dostupni svakome od nas završili su u rukama glavnih svjetskih industrijskih magnata... Gotovo sam siguran da je i sâm Tesla u jednom trenutku to morao shvatiti te da je većinu svojih izuma ostavio 'za sebe', kaže Šovagović

ZAGREB - Zagrebačko Gradsko dramsko kazalište Gavella kao posljednju premijeru u sezoni najavljuje predstavu "Tesla Anonimus" autora teksta i redatelja Filipa Šovagovića u srijedu 24. svibnja, najavljenu kao posvetu manje poznatim događajima vezanim uz život i rad velikog izumitelja Nikole Tesle.

 

"Polazeći od činjenice da je Teslin doprinos civilizaciji i čovječanstvu istovremeno prepoznat i prilično nepoznat, u predstavi ću pokušati rasvijetliti neke manje znane događaje vezane uz život i rad tog nevjerojatnog izumitelja", istaknuo je Šovagović u najavi.

 

Razmišljajući o posljedicama Teslina rada te o utjecaju njegovih otkrića na svijest ljudi i razvoj društva, Šovagović se pita "nije li Tesla možda pogriješio u nastojanjima da svijet učini boljim": "Izumi koje nam je ostavio i za koje je smatrao da bi trebali biti dostupni svakome od nas završili su u rukama glavnih svjetskih industrijskih magnata  koji pod egidom 'napretka' ostvaruju sve veći profit za sebe, čineći razlike između bogatih i siromašnih još većima", kaže Šovagović.

 

"Gotovo sam siguran da je i sâm Tesla u jednom trenutku to morao shvatiti te da je većinu svojih izuma ostavio "za sebe", ne dokumentirajući ih. U toj konstelaciji odnosa, moguće je Teslu prikazati kao istinskog heroja vremena", poručio je.

 

Predstava se igra na Sceni 121, a glume Marko Petrić, Andrej Dojkić, Antonija Stanišić Šperanda, Natalija Đorđević, Tara Rosandić, Đorđe Kukuljica, Filip Šovagović i Fadil Abdulov Fafa.

 

Šovagović i Fadil Abdulov Fafa potpisuju glazbu, scenografkinja je Veronika Radman, autor videa je Ivan Marušić Klif, kostimografkinja Marita Ćopo a oblikovatelj svjetla Zdravko Stolnik.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo