KOREOGRAFIJA DAVIDA HERNANDEZA

THE DEVIL'S GARDEN U ZEKAEMU Prozor u zajednicu žena izvan svakodnevne stvarnosti

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 04.05.2017. u 14:57

Jelena Janković

ZAGREB – Plesna uspješnica The Devil's Garden u koreografiji renomiranog američkog umjetnika Davida Hernandeza  i izvedbi Zagrebačkog plesnog ansambla bit će izvedena u petak, 5. svibnja u Zagrebačkom kazalištu mladih.

Predstava The Devil's Garden premijerno je izvedena u prosincu 2016. te je dosad izazvala odličan interes publike.  Spomenuta izvedba otvara prozor u društvo unutar društva – zajednicu žena izvan svakodnevne stvarnosti. Kao Amerikanac koji koreografira djelo za hrvatske plesačice, Hernandez se postavio kao svjedok, kao netko izvana tko promatra što se događa, želeći da i publika doživi nešto slično onome što je on doživio gledajući jedan svijet izvan svog vlastitog. Taj svijet zaustavljeno je metaforičko područje između granica muške patrijarhalne stvarnosti našeg svijeta, u kojem se različiti ženski životi ispresijecaju i djeluju jedni na druge.

Kako bi stvorio to mjesto, Hernandez je angažirao vizualnu umjetnicu Zdravku Ivandija Kirigin koja je osmislila vrt kao mini-svemir koje izvođačice nastanjuju i kojim upravljaju. U stvaranju zvukobraza, Hernandez i Bojan Gagić kreirali su zvučnu instalaciju u kojoj se osjeća prisutnost jednog izvanjskog svijeta i istodobno odjek tog pomalo mističnog prostora. Taj zvukobraz povremeno prekidaju dijelovi Bachova Umijeća fuge, dodatno pojačavajući dojam sjecišta dvaju svjetova i stvarnosti, i time neprestano mijenjajući gledateljev doživljaj.

Jelena Janković
 

U vrtu svjedočimo svojevrsnom obredu ženskog rada koji je zanimljiv i privlačan, utoliko više što ga promatramo iz položaja stranca, putnika bez karte, posjetitelja koji ne govori jezik tih žena, ali je očaran začudnim događajima na koje nailazi.

Predstavu izvode plesačice Petra Chelfi, Andreja Jandrić, Martina Nevistić, Filipa Bavčević, Sintija Kučić, Petra Valentić i Kasija Vrbanac.

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo