IZBOR INTENDANTA HNK

Tko ima jače živce: Bandić ili Zlatar? To bi moglo biti presudno za HNK

Sapunica “Izbor intendanta zagrebačkog HNK” neće tako skoro završiti. Pošto je i treći put poništen natječaj, a uoči skorašneg raspisivanja četvrtog, javila se aktualna intendantica, dr. Ana Lederer, koja je zatražila od ministrice kulture, prof. dr. Andree Zlatar, da podnese ostavku.

Optužila ju je, među ostalim, da nezakonito sprovodi natječaj a, generalno, da je nesposobna za ministricu. Konkretno ju je optužila i da je slagala kako je za svoju odluku da iz intendantske utrke eliminira upravo nju, Ledererovu, dobila potporu drugoga suodlučitelja, gradonačelnika Zagreba Milana Bandića. Bandić je potom izjavio da je on za Ledererovu, a ministrica je opovrgla da je ikad rekla da se dogovorila s Bandićem, nego da je posrijedi novinarska pogreška. Pokušali smo više o slučaju doznati od gradonačelnika Bandića, ali se nekoliko dana uzastopce nije javio, dok glasnogovornica Ministarstva kulture kaže:

Drugi kandidati

“Između ministrice kulture i gradonačelnika nije bilo razgovora o ovom pitanju, iako je Kabinet ministrice kulture u dva navrata pisao gradonačelniku Grada Zagreba, da bi jednom dogovoreni sastanak bio otkazan od strane gradonačelnika Grada Zagreba, bez prijedloga za sljedeći termin sastanka. U četvrtak 26. srpnja 2012. godine gradonačelnik Grada Zagreba se pisano očitovao Vladi Republike Hrvatske da podržava mišljenje Kazališnog vijeća HNK-a.” To je Kazališno vijeće, podsjetimo, predložilo upravo Ledererovu za kandidatkinju. Ostalo dvoje kandidata, dr. Sibilu Petlevski i mr. Velimira Viskovića, otpisali su zbog nepotpune dokumentacije. Mišljenje toga Kazališnog vijeća nije odlučujuće, a čini ga sedmero članova, zaposlenika HNK te predstavnika Grada Zagreba i Republike Hrvatske. Posrijedi je nekovrsno “samoupravno” tijelo.

Protiv programa

O njemu i njegovu aktualnom radu glasnogovornica Ministarstva kulture kaže:

“Predstavnici Ministarstva kulture u Kazališnom vijeću HNK-a te jedan član ispred umjetničkog ansambla HNK glasali su protiv prijedloga programa dr. sc. Ane Lederer, što znači da je program i mišljenje upućeno ministrici kulture i gradonačelniku Grada Zagreba prihvaćeno u omjeru glasova četiri naprama tri, što znači minimalnim nadglasavanjem.” Postavili smo glasnogovornici i pitanje zašto je Ministarstvo odbilo program dr. Ane Lederer. “U Ministarstvu kulture o navedenom je programu zatraženo stručno mišljenje nadležnog Kulturnog vijeća za dramske umjetnosti. Kao najviše stručno savjetodavno tijelo za kazališnu djelatnost u Republici Hrvatskoj, četiri od pet članova Vijeća očitovalo se negativno o predmetnom programu, uz napomenu da peti nije dostavio svoje mišljenje.

Vodeći računa o stručnom mišljenju nadležnog Kulturnog vijeća za dramske umjetnosti, omjeru glasovanja Kazališnog vijeća HNK-a, i činjenici da slijedom pravno-formalnih okolnosti nije došlo do rasprave o mogućim pravcima razvoja HNK-a, ministrica kulture dr. sc. Andrea Zlatar Violić smatra da je potrebno ponoviti javni natječaj kako bi se omogućio izbor između više kandidata, te nije potvrdila program dr. sc. Ane Lederer.”

Nastavak sapunice

Što će se, dakle, događati dalje, otkriva ponovno glasnogovornica Ministarstva kulture: “Kako je propisano Statutom HNK-a, članak 24, ako ministrica i gradonačelnik ne postignu dogovor o zajedničkom kandidatu kojega bi predložili Vladi Republike Hrvatske - Kazališno vijeće HNK-a je dužno raspisati novi natječaj i u tom smislu Kazališnom vijeću je jučer upućena obavijest da je potrebno postupiti sukladno članku 24. Statuta HNK.”

Kako bilo, najesen nas, uz ostalo, očekuje nastavak ove sapunice koja bi uskoro mogla prerasti i u prvorazredan politički skandal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:25