TRAGEDIJA NA DASKAMA

TOMAŽ PANDUR UMRO NA PROBI U SKOPJU Srčani udar prekinuo život i karijeru velikog kazališnog redatelja

Skopje,120416Slovenski kazalisni reditelj Tomaz Pandur,danas je iznenadno preminuo na probi Makedonskog narodnog kazalista,od srcanog udara,spremajuci kazalisnu pretstavu Kralj Lir.Na fotografijama: Kazalisni redatelj Tomaz Pandur fotografiran na zadnjoj press konferenciji u Makedonskom Narodnom kazalistu kada je promovirao svoj nov projekat Kralj Lir.Foto Maja Zlatevska / CROPIX
 Maja Zlatevska / CROPIX / CROPIX
Tijekom probe predstave 'Kralj Lear' Makedonskog narodnog teatra uslijed srčanog udara preminuo istaknuti kazališni redatelj Tomaž Pandur

Makedonska tv postaja Telma izvjestila je da je tijekom probe predstave 'Kralj Lear' Makedonskog narodnog teatra uslijed srčanog udara preminuo istaknuti kazališni redatelj Tomaž Pandur (52).

Tomaž Pandur je režiju diplomirao u Ljubljani 1989., a posljednjih godina u Madridu je vodio svoju kazališnu skupinu 'Pandur Theaters'.

Pandur se hrvatskoj publici predstavio nizom uspješnih koprodukcijskih projekata: u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) Zagreb postavio je predstave "Michelangelo" (2013.), "Medeja" (2012.) i "Rat i mir" (2012.); u zagrebačkom Gradskom dramskom kazalištu Gavelli je 2008. postavio predstavu "Kaligula", u suradnji s teatrom Ulysses je 2006. režirao "Tesla Electric Company" a godine 2013. u zagrebačkoj Kući za ljude i umjetnost Laubi održao je i izložbu slika "Dječaci".

Intendantica HNK-a Zagreb Dubravka Vrgoč smrt Tomaža Pandura nazvala je velikim gubitkom za europski teatar.

"Kultni redatelj koji je još krajem 80-ih godina pomicao kazališne granice uspijevao je svojim autentičnim kazališnim govorom učniti teatar važnim mjestom u kojem su umjetnici izravno ulazili u dijalog s vremenom u kojem su živjeli. Od 'Šeherezade', 'Fausta', 'Hamleta', do predstava koje je režirao u našem kazalištu - 'Rata i mira', 'Medeje' i 'Michelangela' pokazivao je čudesan talent i snagu da svijet transformira u teatarske prizore koje zavodljivošću svojih slika čine taj isti svijet podnošljivijim", kazala je Vrgoč.

"Tisuće gledatelja u različitim sredinama i na različitim kontinentima divili su se njegovim kazališnim pustolovinama u kojima nisu postojale zapreke i gdje je jedino mašta diktirala smjerove kretanja. Za Tomaža Pandura između teatra i života nije postojala granica o čemu svjedoči i njegova prerana smrt na kazališnim daskama", dodala je Vrgoč.

Dok je ravnao dramom u Slovenskom narodnom gledališču u rodnom Mariboru, ugostio je brojne poznate kazališne redatelje, kao što su Paolo Magelli, Janusz Kica, Eduard Miller i Damir Zlatar Frey.

Posljednjih godina Pandur živi u Madridu, gdje je djelovao u sklopu vlastite privatne kazališne skupine 'Pandur Theaters'.

Široj publici Pandur je poznat po suradnji sa estradnom zvijezdom Severinom, za koju je 2013. režirao regionalnu turneju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:57