NEMA DOSADE

TOMISLAV ČADEŽ O NOVOJ DRAMSKOJ SEZONI HNK Najrizičnija se čini odluka adaptacije kultnog filma 'Tko pjeva zlo ne misli'

Adaptacija filma “Tko pjeva zlo ne misli” povjerena je Reneu Medvešeku, maštovitu redatelju istančana sluha
 CROPIX

Nakon dvije uspješne, ili gotovo posve uspješne dramske sezone, gdje su svake iznijeli na scenu antologijsku praizvedbu domaćega teksta (“Tri zime” i “Ljudi od voska”), Drama zagrebačkog HNK najavljuje da i sljedeće u njezinoj produkciji neće vladati dosada.

Najrizičnijom mi se pak čini odluka direktora Ivice Buljana i, dakako, intendantice Dubravke Vrgoč da na svjetlo središnje nacionalne kuće iznesu adaptaciju kultnog filma Kreše Golika “Tko pjeva zlo ne misli”. Posrijedi je premijera dramskog ansambla u rujnu, a režira Rene Medvešek, izvanredno maštovit redatelj istančana sluha. Ne očekuje se neka doslovnost, jer Medvešek nije imitator. Poslužit će se i književnim predloškom za film, pripovijetkom Vjekoslava Majera. Budući da ne voli imitirati a voli citirati, Medvešek će u predstavu unijeti mnoge radiofonske, svirane i pjevane sekvence.

Po redateljevim riječima, posrijedi je hommage autoru pripovijetke, autoru filma, vremenu i prostoru, utkanima u suvremenost ovoga grada. Predstava donosi i povratak Zrinke Cvitešić na matičnu pozornicu. Kao gost igra Krešimir Mikić. Još glavne uloge igraju Ivana Boban i Dušan Bućan, uz dramski ansambl HNK.

Dva klasična naslova su ​Shakespeareov “Kralj Lear” ​i Ibsenov “Peer Gynt”. Predstavljaju emancipirajuće junake isključene iz javnog života. Lear napušta prijestolje i moć, kako bi iz zaklona motrio učinke vladavine koju je sam uspostavio, a Peer Gynt izaziva poredak i progovara uime svih onih bez punopravnoga socijalnog statusa.

“Peer Gynt” nastaje u suradnji s Norveškim nacionalnim kazalištem, režirat će poznati norveški redatelj Erik Ulfsby. U sklopu projekta Europski kazališni laboratorij, predstava će koristiti i razvijati inovativnu audio-tehnologiju. Zauzvrat, u njihovu nacionalnom kazalištu prvi put će biti izvedeno “Kraljevo” Miroslava Krleže u režiji Ivice Buljana.

“Kralja Leara” režirat će Janusz Kica, koji je sa zagrebačkim ansamblom ostvario već nekoliko uspješnica, ulogu Leara tumačit će Miki Manojlović, a ulogu Lude Mustafa Nadarević, dugogodišnji član Drame HNK u Zagrebu, nacionalni prvak i dobitnik ovogodišnje Nagrade Vladimir Nazor za životno djelo.

Uspješan novi roman Kristiana Novaka “Ciganin, ali najljepši” bit će izveden u adaptaciji Ivora Martinića i režiji Ivice Buljana na samom kraju tekuće godine. U izrazito aktualnom proznom djelu politika je inkorporirana u intimno, a proživljeni užasi bliskoistočnih sukoba, i brutalno prebijanje mladih Roma inkarniraju se preko glavnoga ženskog lika. Adaptacija vrlo narativno razvedena romana u predstavu pokušaj je da kazalište izrazi silinu kakvu imaju današnji novinski naslovi, ali i želja za prodrom u zonu mračnih i uzbuđujućih fantazmi... Riječ je o djelu koje progovara o sadašnjem trenutku i politički je angažirano, a veliko je veselje praizvesti toliko kompleksno i relevantno djelo na nacionalnoj sceni, naglasio je Ivica Buljan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 13:11