POSLJEDNJA ULOGA ANTE PERKOVIĆA

U DANAŠNJEM NASTAVKU CIJANKALIJA §218: 'Na svijetu jedino nisu varke: žderanje, spavanje i pravljenje djece!'

Gurajući kolica s hranom proteklog vikenda u obližnjoj trgovini ugledao sam njegovo lice. Na plakatu prodavaonice srećaka i dalje stoji njegov lik, kojeg je dao reklamnoj kampanji u posve razumljivom nastojanju da hladnjak napuni hranom, poput mnogih samostalnih umjetnika ovih dana. Njega više nema, pokosila ga je teška bolest, tako nenadano i naglo da nije stigao iščeznuti iz brojnih poduhvata u kojima je sudjelovao. Tako je i s novim projektom Montažstroja, koji je danas objavio novi nastavak Cijankalija §218, sa zvonkim glasom Ante Perkovića kojim je uoči vlastite smrti oživio lik Kuckucka, govoreći izgladnjelim radnicima oko sebe o ulozi broja krvnih zrnaca za zdravlje, i o tome kako se izgladnjivanjem smanjuje taj broj.

"Glad je u Cijankaliju, čini mi se, skoro pa glavni motivator radnje i događanja. Užasno puno toga ti likovi rade iz gladi, ili iz potrebe da utaže glad", kazao je Ante Perković u video-najavi trećeg prizora zvučne rekonstrukcije njemačke drame Friedricha Wolfa iz 1929.

"Svinje, vragovi, dosta, dosta", ovakvim su povicima zagovornici zabrane pobačaja prekidali izvedbe predstave Cijankalij §218 tijekom turneje 1930. godine. Grupa mladih glumaca je tijekom turneje izvodila komad u svim većim njemačkim gradovima. Izvedbe su se pretvarale u sukobe zagovornika i protivnika paragrafa 218, kojim je 1871. uvedena zatvorska kazna za pobačaj, te je takva zakonska zabrana u Njemačkoj ostala na snazi više od stotinu godina. Komad je te iste 1930 godine postavljen i u Poljskoj, u gradu Lodzu. Izvedbama predstave protivili su se članovi poljske katoličke mladeži. Na jednoj od izvedbi skupina prosvjednika prekinula je predstavu. Bacili su suzavac u publiku, uz uzvike: "Dosta s pornografijom, dosta s boljševizmom!".

Montažstroj
Sa snimanja zvučne rekonstrukcije Cijankalija §218: Sven Jakir i Ante Perković

U trećem prizoru Cijankalija §218: Izgladnjeli radnici u kuhinji Majke Fent (Daria Lorenci Flatz) dijele posljednje komade kruha. Hete (Tihana Lazović) priznaje svojoj majci da je i ona ostala bez posla. Družinu iznenadi dolazak Paula (Adrian Pezdirc) i Maxa (Dado Ćosić), koji donose obilnu količinu hrane. Stanari ubrzo shvate da su Paul i Max provalili u radničku kantinu… Opravdava li glad očajničke poteze? Mogu li oni koji skapavaju od gladi biti moralni? Što kada moralno nije dopušteno po zakonu? Što kada je nepravda upisana u zakon?

"Na svijetu postoji samo jedno što nije varka: Žderanje, spavanje i pravljenje djece!", odjekuje rečenica. Drama je obrađena kao zvučna rekonstrukcija u 8 epizoda. Do sada objavljene epizode možete pronaći na web stranici cijankalij.montazstroj.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 23:04