NEZAVISNA PRODUKCIJA

U ZAGREBAČKOM KAZALIŠTU MLADIH GOSTUJE INTRIGANTNA PREDSTAVA 'MOLLY SWEENEY' Dirljiva drama promišlja temu ljudske slobode kroz lik slijepe mlade žene

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 16.10.2018. u 11:55

Scene iz predstave 'Molly Sweeney'

 

Kazališna predstava "Molly Sweeney" nastala prema drami Briana Friela gostovat će ovoga utorka i srijede u 20 sati u Zagrebačkom kazalištu mladih.

"Molly Sweeney" pripovijeda priču o mladoj ženi koja je gotovo slijepa od rođenja i kojoj bi operativni zahvat trebao pomoći.

Predstava je strukturirana u tri usporedna solilokvija: jedan je onaj doktora Ricea (Alen Čelić), oftalmologa, koji će u Mollyjinom medicinskom slučaju naći mogućnost obnove propale karijere, drugi je monolog Mollyjinog mladog supruga, Franka (Pere Eranović), mladića opsesivno posvećenog potrazi za uzbuđenjima i nesvakidašnjim situacijama i treći je priča same Molly (Monika Vuco).

Posljedice za Molly paradoksalno su dramatične.

Scene iz predstave 'Molly Sweeney'

 

Scene iz predstave 'Molly Sweeney'

Drama se u svojoj drži bavi procijepom između "vidjeti i ne vidjeti", temom eseja neurologa Olivera Sacksa koji je Briana Friela i nadahnuo za pisanje drame Molly Sweeney, komada koji s jedne strane svojom dirljivošću, a s druge velikom temom, temom o cijeni ljudske slobode, dokazuje ovog pisca kao jednog od najznačajnijih dramatičara na razmeđu stoljeća.

Predstava "Molly Sweeney" nastala je u nezavisnoj produkciji Kulturno umjetničke udruge Romb, HNK Šibenik, Umjetničke organizacije Mitropa i Umjetničke akademije u Splitu. Režiju potpisuje debitantica Bruna Bebić, dramaturgiju Lada Martinac Kralj, scenografiju Danira Matošić, kostimografiju Ana Marin, a predstavu je producirala Nela Perković.

Glazbenu i tonsku kulisu je izradio Edi Matić, te video koja nas vraća u prošlost likova u kojem igraju Goran Marković i Klara Pavlović. Prateća irska narodna glazba i odlično osmišljen scenografski stil stvaraju atmosferu i raspoloženje uvelike usklađene s Frielovim melankoličnim svijetom.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo