NOVI STARI TERMIN

Udruga branitelja traži da se Noć kazališta održava kasno u listopadu ili početkom studenoga, 'kao što je predložila idejna začetnica Rossi'

Posjetitelji 5. Noći kazališta ispred splitskog HNK
 Vladimir Dugandžić / HANZA MEDIA

ZAGREB - Iz Udruge zagrebačkih dragovoljaca branitelja Vukovara u srijedu navečer su zatražili od organizatora Noći kazališta da se sukladno Deklaraciji o Domovinskom ratu, europskim pravnim i kulturnim stečevinama kao i etičkim uzusima Noć kazališta održava u terminu u kojem ga je predložila idejna začetnica, Eleonora Rossi - kasno u listopadu ili početkom studenoga.

"Sukladno Deklaraciji o Domovinskom ratu, europskim pravnim i kulturnim stečevinama, moralnim i etičkim uzusima te prije svega poštovanjem prema boli onih koji su na najstravičniji način izgubili svoje najmilije, kao i svima nama koji smo tu kalvariju preživjeli, tražimo da se Noć kazališta održava u terminu u kojem ga je idejna začetnica g. Eleonora Rossi predložila u svom programu 'LA NUITÉE', u kojem predlaže stvaranje posebnog događaja za slavlje Europskog kazališta koje će se održati svake godine u Europi, od subote 20 sati do 8 sati ujutro u nedjelju, kasno u listopadu ili početkom studenog mjeseca“, navodi se u priopćenju upućenom medijima i javnosti.

Iz Udruge zagrebačkih dragovoljaca branitelja Vukovara, uz ostalo, navode da cijene doprinos, entuzijazam i hrabrost Lea Vukelića koji je preuzeo program gospođe Rossi, te pokrenuo Noć kazališta.

Sukladno projektu prva Noć kazališta održana je 25. listopada 2008. godine.

"Stoga je potpuno nejasno zašto se Vukelić, kao generalni koordinator kako se spominje u izvješću gđe. Rossi, odlučio slijedeće godine za datum 21. studeni ako se u Francuskoj održavala Noć kazališta 7. studenoga 2009. godine? Nama zagrebačkim dragovoljcima koji smo preživjeli Vukovar nije prihvatljivo da se u dane tuge i pijeteta koje poštuju u svakoj drugoj državi, u našoj ne poštuju", ističe se u priopćenju.

To je naprosto dio kulture i poštovanja prema nevinim žrtvama, u ovom slučaju odavanja počasti žrtvama Vukovara i Škabrnje, dodaje se.

Iz Udruge ocjenjuju kako je "bolesno pozivati na veselje i organizirati tako nešto u vrijeme kada kulturna Europa tuguje i srami se zbog stravičnog zločina počinjenog u Vukovaru i Škabrnji, masakra nekoliko tisuća civila žena i staraca, 84 djece, 200 teških ranjenika odnesenih na nosilima iz Vukovarske bolnice te izmasakriranih i zaklanih na Ovčari"".

Podsjećaju kako su ti dani najveće tuge i žalosti u Hrvatskoj.

"Možete li zamisliti da se tako nešto događa u Izraelu u dane kada obilježavaju sjećanje na žrtve Holokausta? Zanima me što bi rekao direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Hazim Begagić da se tako nešto odvija u Bosni u dane obilježavanja masakra u Sreberenici", navodi se u priopćenju te dodaje kako svaka iole civilizirana država itekako drži do pijeteta prema svojim žrtvama.

Iz Udruge ističu kako hrvatski branitelji itekako cijene kulturu i hvalevrijedne projekte poput projekta gospođe Rossi.

No, dodaju, nas se "uporno pokušava diskreditirati kao one koji nemaju što tražiti u kulturi, pritom zaboravljajući koliko je hrvatskih branitelja umjetnika, akademika i kulturnih djelatnika koji su zadužili Hrvatsku i koji poštuju i njeguju vrednote proistekle iz Domovinskog rata, a jedna od njih je svakako odavanje počasti onima koji su žrtvovali svoje živote kako bi sada svi mi uživali u blagodatima slobode".

Predsjednica Udruge zagrebačkih dragovoljaca branitelja Vukovara Zorica Gregurić poziva organizatore manifestacije u Hrvatskoj da se drže izvornog projekta idejne začetnice Noći kazališta, Eleonore Rossi, koja je navela termine održavanja - krajem listopada ili početkom studenog te se i sama pridržavala toga, i da se vodi računa o dostojnom obilježavanju Dana žrtve Vukovara i Škabrnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:37