FRLJIĆ U SELEKCIJI

UMJETNIČKI DIREKTOR BITEF-a: 'Sredine u kakvima frljićevsko kazalište nije moguće trebaju se ozbiljno zapitati o stanju demokracije'

Umjetnički direktor BITEF-a Ivan Medenica i Oliver Frljić (na ekranu)

Dvije predstave Olivera Frljića, zagrebačka “Šest likova traži autora” i berlinska “Gorki - Alternative fur Deutschland?” bit će u selekciji ovogodišnjeg Bitefa, najavio je jučer Ivan Medenica, umjetnički direktor i selektor poznatog međunarodnog teatarskog festivala koji će se od 14. do 22. rujna održati u Beogradu.

To je prvi put da će predstava Satiričkog kazališta Kerempuh gostovati na Bitefu pa je jučer u tom kazalištu održano regionalno predstavljanje Bitefa s prvim informacijama o ovogodišnjem izdanju festivala koji je lani privukao veliku pažnju sa 24-satnom predstavom Jana Fabrea “Olimp”, odigranom pred više tisuća gledatelja Sava centra i u direktnom TV prijenosu. Program festivala bit će predstavljen 26. lipnja u Beogradu.

Bitef se trudi istovremeno biti estetski i društveno relevantan, a te dvije predstave Olivera Frljića bit će okosnica te druge, društveno angažirane komponente Bitefa. Tema ovogodišnjeg Bitefa je fenomen desnog ekstremizma, s kojim se Frljić bavi u obje predstave. Medenica je rekao da se trude i dalje tražiti predstave koje su subverzivne, radikalno pomiču stvari i redefiniraju pojam teatra.

- Ne morate voljeti političko kazalište Olivera Frljića, ali tamo gdje nema frljićevskih predstava nije dobro. Sredine u kakvima takvo kazalište nije moguće trebaju se ozbiljno zapitati o stanju demokracije u svojoj zemlji - ocijenio je Medenica. Takve predstave, primjerice, nije uspio naći u Mađarskoj, Turskoj i Rusiji. Medenica je rekao da je čuo za izjavu nove gradske pročelnice za kulturu Ane Lederer o tome kako Frljić nije poželjan u gradskim kazalištima. Rekao je da je Ana Lederer obrazovana intelektualka i da su sva demokratska društva dužna podržavati kulturu koja ih kritički preispituje. Novinarima je puštena videoporuka Olivera Frljića, koji upravo radi predstavu u Hannoveru u Njemačkoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:10