ISTINSKI VELIKAN

UMRO NAJNAGRAĐIVANIJI PRODUCENT I REŽISER BROADWAYJA, GIGANT SVJETSKOG TEATRA Radoholičar Hal Prince ostavio je neizbrisiv trag u suvremenoj kulturi

Hal Prince pred publikom na 'Fantomu u operi' u New Yorku 2006.
 Seth Wenig / REUTERS
 

Kazališni producent i režiser, Hal Prince, vlasnik najvećeg broja nagrada Tony, ‘brodvejski gigant’, umro je u srijedu u Reykjaviku na Islandu u 92. godini.

Upravo Prince stoji iza nekih od najvećih naslova koji su se ikad pojavili na Broadwayu poput ‘Priče sa zapadne strane’, ‘Guslač na krovu’, ‘Cabaret’, ‘Sweeney Todd’ te ‘Fantoma u operi’, najdugovječnijeg brodvjeskog mjuzikla. Smrt je potvrdila njegova glasnogovornica, piše New York Times.

Karijeru u kazalištu započeo je prije više od pedeset godina, a njegov doprinos značaju američkih mjuzikla i općenito utjecaj na Broadway tijekom druge polovice 20. stoljeća nagrađen je Tonyjem za životno djelo 2006. Ukupno je osvojio 21 nagradu Tony, više od bilo koje druge osobe, i to za režiju, produkciju, za najbolje mjuzikle i specijalne nagrade.

Studirao je na Sveučilištu Pennsylvania gdje je bio aktivan član kazališne grupe. Nakon što je 1948. diplomirao, doselio je u New York gdje je u početku radio kao asistent producenta i redatelja Georgea Abbotta. Nakon nekoliko koprodukcija, uključujući ‘Priču sa zapadne strane’ 1957., Prince je počeo producirati vlastite mjuzikle i ‘Guslač na krovu’ mu je prvi veliki uspjeh. Mjuzikl je u to vrijeme srušio sve rekorde - imao je preko tri tisuće izvedbi između 1964. i 1972.

Michael Feinstein and Hal Prince backstage at Carnegie Hall after Michael Feinstein's performance on Friday, April 20, 2001 in New York City. (photo by Gabe Palacio/ImageDirect)
Gabe Palacio/ImageDirect / Getty Images
Michael Feinstein i Hal Prince

Osobito prvih desetljeća svog kazališnog života bio je poznat kao radoholičar. Primjerice, u jednom su trenutku 1960. na Broadwayu istovremeno igrala tri mjuzikla koja je on producirao.

Surađivao je s velikim kompozitorskim imenima poput Andrewa Lloyda Webbera, Stephena Sondheima i Leonarda Bernsteina.

Harold Prince je 56 godina bio u braku s Judy Prince s kojom je dobio dvoje djece.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:48