ISTINSKI VELIKAN

UMRO NAJNAGRAĐIVANIJI PRODUCENT I REŽISER BROADWAYJA, GIGANT SVJETSKOG TEATRA Radoholičar Hal Prince ostavio je neizbrisiv trag u suvremenoj kulturi

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 31.07.2019. u 18:36

FILE PHOTO: Director Harold Prince (L) applauds during the curtain call of 'The Phantom of the Opera' in New York City on January 9, 2006. This evening's performance of 'The Phantom of the Opera' will surpass 'Cats' to become the longest-running show in Broadway history. REUTERS/Seth Wenig/File Photo
Seth Wenig / REUTERS

Hal Prince pred publikom na 'Fantomu u operi' u New Yorku 2006.

 

Kazališni producent i režiser, Hal Prince, vlasnik najvećeg broja nagrada Tony, ‘brodvejski gigant’, umro je u srijedu u Reykjaviku na Islandu u 92. godini.

Upravo Prince stoji iza nekih od najvećih naslova koji su se ikad pojavili na Broadwayu poput ‘Priče sa zapadne strane’, ‘Guslač na krovu’, ‘Cabaret’, ‘Sweeney Todd’ te ‘Fantoma u operi’, najdugovječnijeg brodvjeskog mjuzikla. Smrt je potvrdila njegova glasnogovornica, piše New York Times

Karijeru u kazalištu započeo je prije više od pedeset godina, a njegov doprinos značaju američkih mjuzikla i općenito utjecaj na Broadway tijekom druge polovice 20. stoljeća nagrađen je Tonyjem za životno djelo 2006. Ukupno je osvojio 21 nagradu Tony, više od bilo koje druge osobe, i to za režiju, produkciju, za najbolje mjuzikle i specijalne nagrade. 

Studirao je na Sveučilištu Pennsylvania gdje je bio aktivan član kazališne grupe. Nakon što je 1948. diplomirao, doselio je u New York gdje je u početku radio kao asistent producenta i redatelja Georgea Abbotta. Nakon nekoliko koprodukcija, uključujući ‘Priču sa zapadne strane’ 1957., Prince je počeo producirati vlastite mjuzikle i ‘Guslač na krovu’ mu je prvi veliki uspjeh. Mjuzikl je u to vrijeme srušio sve rekorde - imao je preko tri tisuće izvedbi između 1964. i 1972.

Michael Feinstein and Hal Prince backstage at Carnegie Hall after Michael Feinstein's performance on Friday, April 20, 2001 in New York City. (photo by Gabe Palacio/ImageDirect)
Gabe Palacio/ImageDirect / Getty Images

Michael Feinstein i Hal Prince

 

Osobito prvih desetljeća svog kazališnog života bio je poznat kao radoholičar. Primjerice, u jednom su trenutku 1960. na Broadwayu istovremeno igrala tri mjuzikla koja je on producirao. 

Surađivao je s velikim kompozitorskim imenima poput Andrewa Lloyda Webbera, Stephena Sondheima i Leonarda Bernsteina.

Harold Prince je 56 godina bio u braku s Judy Prince s kojom je dobio dvoje djece.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo