NAKON FILMA I PREDSTAVA

'USTAV REPUBLIKE HRVATSKE' U KEREMPUHU Vinko Brešan predstavlja kazališnu inačicu suvremene satire prema djelu Ante Tomića i Rajka Grlića

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 20.02.2017. u 11:34

Zagreb, 140514. Redatelj Vinko Bresan, fotografiran u kazalistu Kerempuh.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / CROPIX / Boris Kovačev

Najiščekivaniji hrvatski film prošle godine i zasigurno jedan od najhrabrijih filmova novog milenija 'Ustav Republike Hrvatske' Ante Tomića & Rajka Grlića u režiji Rajka Grlića po svojoj gledanosti jedno je od najugodnijih iznenađenja domaćeg kinorepertoara.

Nakon osvojene nagrade Grand Prix Amerike za najbolji film na uglednom Montreal World Film Festivalu, nagrada na 19. Festivalu Slovenskega Filma u Portorožu i 9. LIFFE festivalu u Leskovcu svoju američku premijeru imao je u konkurenciji 31. Santa Barbara Međunarodnog Film Festivala osvojivši glavnu nagradu Jeffrey C. Barbakow Award for Best International Feature Film.

Samo nekoliko tjedana nakon ove priznate nagrade, Satiričko kazalište Kerempuh, 25. veljače u 20 sati postavlja praizvedbu predstave nastale prema tekstu 'Ustav Republike Hrvatske' Ante Tomića i Rajka Grlića.

Režira je Vinko Brešan uz adaptaciju i dramaturgiju Željke Udovičić Pleština.

Riječ je o hrabrom tekstu, o suvremenoj satiri koja kroz nacionalne odnose (one Hrvata i Srba) te kroz homofobne relacije (pitanje pozicije homoseksualaca u društvu) progovara o nekim temama koje, nažalost, ne možemo smatrati nadiđenima  unutar postojeće svakodnevice kojoj svjedočimo.

 

Riječ je o predstavi koja će se baviti ljubavlju i mržnjom, hrabrošću i kukavičlukom, erotikom i netrpeljivošću prema drugima i različitima.

 

Profesor Vjeko živi u centru Zagreba s Hrvojem, nepokretnim ocem, nekadašnjim ustaškim časnikom. Vjekin užitak su noćne šetnje kada, odjeven kao žena, luta gradom. U jednoj od tih šetnji pretuče ga grupa mladića. U bolnici ga prepozna Maja, medicinska sestra koja živi u podrumu njegove zgrade. Od toga trenutka Maja se počne brinuti za njega i njegovog oca. Zauzvrat Vjeko Majinom mužu, policajcu Anti, pomogne pripremiti ispit iz Ustava Republike Hrvatske...Tako počinje ova priča o ljubavi i mržnji, priča o četvero vrlo različitih ljudi koje je sudbina iznenada učinila međusobno ovisnima.

 

Svečana praizvedba je u subotu 25. veljače 2017. u 20 sati.

Predstavu je moguće pogledati na izvedbama 23. i 24. veljače 2017. u 20 sati, 1.,9.,18. i 24. ožujka 2017. u 20 sati te 5.,9. i 27. travnja 2017. u 20 sati.

U predstavi igraju Borko Perić, Nikša Butijer, Ana Maras Harmander, Damir Poljičak, Matija Šakoronja i Vedran Mlikota.

Izdvajamo